Korkeakosken kenkätehdas on nyt Walleniuksen Wapriikki

Juha Jäntti 15.11.2019 15:24 | Lähetä palautetta artikkelista
Entinen Korkeakosken kenkätehdas on jatkossa Walleniuksen Wapriikki. Uusi omistaja kaavailee rakennukseen tiloja yrityksille, yhteisöille ja kuntalaisille. Keskeinen tavoite on lisätä alueen matkailullista vetovoimaa.

 

Entinen Korkeakosken kenkätehdas Juupajoella saa uuden omistajan, joka lähtee kehittämään toimintaa perinteikkääseen tehdasrakennukseen pitkällisen hiljaiselon jälkeen. Hankkeen takana ovat eräjärveläinen Hannele Eerola-Jämsén ja hänen tyttärensä Jasmin Jämsén.

Eerola-Jämsén kävi tutustumassa tehdasrakennukseen ensi kertaa kolmisen vuotta sitten. Tuolloin alkoi itää ajatus siitä, että paikalle täytyisi tehdä jotain.

– Tehdas sijaitsee hyvin viehättävällä paikalla. Itse rakennus henkii historiaa, ja se kertoo paikkakunnan pitkästä teollisesta perinteestä. Meille tuli tyttäreni kanssa vähitellen vahva tunne siitä, että tämä kokonaisuus pitää saada uudelleen eloon.

Jasmin Jämsén opiskelee Tampereen yliopistossa viestintää ja markkinointia. Hannele Eerola-Jämsén toimii sukutilallaan ruokailu-, majoitus- ja juhlapalveluyrittäjänä.

– Olemme kumpikin innovatiivisia ja rohkeita, ja meillä on halua etsiä uusia haasteita. Jasmin kysyi kerran, että tehtäisiinkö tehtaalle viimein jo jotain. Siitä hanke lähti etenemään, Eerola-Jämsén kertoo.

Edward Wallenius perusti Korkeakoskelle nahkatehtaan tasan 125 vuotta sitten. Muutaman vuoden kuluttua paikalle nousi maan ensimmäinen koneellinen kenkätehdas. Vuonna 1926 tehdas siirtyi Aaltosen kenkätehtaan omistukseen. Viimeisin omistaja oli LUHTA-kiinteistöt oy.

Tehtaan uusi omistaja on perusteilla oleva Adooria Kiinteistöt oy. Eerola-Jämsén toimii kiinteistöyhtiön hallituksen puheenjohtajana.

Tehdasrakennuksessa on tilaa noin 4 500 neliömetriä. Massiivisena Korkeakosken keskustan näkymää hallitsevan tehtaan ulkopuoli on suojeltu, eli se on pidettävä ulkoisesti alkuperäisessä asussaan. Muutokset ovat sallittuja sisätiloissa.

Paikan nimi muuttuu. Entisestä Korkeakosken kenkätehtaasta tulee Walleniuksen Wapriikki.

Uuden omistajan suunnitelmat tehtaan uudesta elämästä täsmentyvät asteittain. Tavoitteena on elävöittää arvokasta kulttuuriperintöä rakennusta kunnostamalla.

– Samalla haluamme lisätä Juupajoen ja lähialueiden matkailullista vetovoimaa tuomalla tehtaalle uutta ja kiinnostavaa toimintaa. Meillä on omia ajatuksia paikan kehittämisen suhteen, mutta lisäksi otamme mielellämme vastaan ideoita ja kehittämistoiveita.

Eerola-Jämsén kaavailee tehtaan suojiin liike- ja toimistotiloja yritysten ja yhteisöjen käyttöön. Erityisenä toiveena on saada taloon leipomoyritys, joka toisi paikkaan tunnelmaa. Kokous- ja kokoontumistilat voivat olla tarjolla kyläläisille ja kauempaakin tuleville.

Matkailijoita ja yritysasiakkaita houkuttelee osaltaan se, että paikalle pääsee sujuvasti junalla.

Wapriikin käyttöönotto etenee vaiheittain. Rakennus on pääpiirteissään tyydyttävässä kunnossa, ja siellä on pidetty talvisin lämmöt päällä

– Se on selvää, että tällainen vanha rakennus vaatii työtä ja investointeja. Etenemme rauhallisesti, osa kerrallaan. Nykypäivänä on tärkeää tuoda esille vanhan rakennuksen historia, mutta tuomme sinne samalla ajanmukaista ja innovatiivista toimintaa.