Kolme erilaista miestä läpivalaisussa

Anne Kotipuro 09.08.2018 16:02 | Lähetä palautetta artikkelista
Tupa oli täynnä, kun päätoimittaja Vesa Kangas johdatteli keskustelua ja jakoi puheenvuoroja. Selkäpuolelta katsoen vasemmalla Jyri Lammela, Teemu Heinonen ja Taneli Tuomaala. Aiemmin ehdokkaita ovat tentanneet vain valitsijat, nyt tilaisuus tutustua hakijoihin annettiin kelle vain, ja kuntalaiset ottivat mahdollisuuden vastaan tyytyväisinä. Vielä ehtii kilauttaa omalle valtuutetulleen ja evästää häntä! Kuva Juha Jäntti.

Juupajokelaiset pistivät kunnanjohtajaehdokkaansa tiukille tiistain yleisötentissä. Ensin näytti hiljaiselta, mutta paikalliseen tapaan valtuustosali täyttyi vasta varttia ennen h-hetkeä. Kolme loppusuoralle valikoitua miestä osoittautuivat sujuvasanaisiksi esiintyjiksi, vaikka tyyliltään ja painotuksiltaan he kaikki ovat aivan omanlaisiaan.
Nämä kolme olivat helteisellä heinäkuulla käyneet henkilöstöfirman testeissä, joiden tulokset ovat vain luottamushenkilöiden nähtävissä. Nyt he kohtasivat kasvotusten kuntalaisia, joukossa myös valinnan ensi viikolla ratkaisevia valtuutettuja.

 

Ennen tenttiä tarjosi kunta kahvit, mutta kielenkannat olivat notkeina ilmankin. Ehdokkaiden istuessa jakkaroilleen tuumasi yksi mies sivuseinältä puoliääneen:
– Kyllä tuolla pitäisi olla yksi nainenkin!
Mutta näin oli rekrytointityöryhmä päättänyt. Valtuuston puheenjohtaja Pekka Rae kertoi aluksi, että valinnat loppusuoralle oli tehty ”tosi demokraattisesti, ilman sopimisia tai sumplimisia”.

Pohjana valinnoille ovat siis haastattelut, Oriveden Sanomien järjestämä tentti sekä henkilöstöfirman testit, joiden johtopäätökset jäävät yleisöltä piiloon, ovathan ne salassapidettävää tietoa. Googletustakin oli harrastettu, sen huomasi selvästi. Mutta nyt pääsi jokainen muodostamaan oman käsityksensä herrojen panelikarismasta.
Osa tentattavista tuli kaukaakin, mutta kaikki olivat hyvissä ajoin paikalla. Oululainen Tuomaala tosin harmitteli, ettei Ysitieltä pohjoiseen osoittava viitta kertonut lainkaan Juupajoesta.

 

Miehet istahtivat nimilappujensa taakse, ja hiillostus alkoi.

 

Jyri Lammela on 48-vuotias hallintotieteiden kandidaatti, joka työskentelee henkilöstöpäällikkönä Valion Seinäjoen tehtaalla. Suoria alaisia on kymmenkunta ja koko tehtaalla töissä noin 400 ihmistä (korjattu luku 10.8., oli yksi nolla liikaa, AK).
Kaksi poikaa ovat jo aikuisia, mutta niin Jyri kuin pojatkin ovat lomillaan tutustuneet kuntaan lapsuudesta asti, etenkin sen luontoon hiihtäen ja retkeillen. Jyrin isoisä kun on työskennellyt 50–60-luvuilla Juupajoella meijerin konemestarina ja perheineen asunut täällä.
Kuntakokemusta ei Lammelalle ole kertynyt vielä yhtään, mutta kun hallintotieteen tutkinto keväällä tuli valmiiksi ja pian sen jälkeen paikka Juupajoella avautui, Lammela koki sen merkkinä itselleen ja päätti hakea.

 

Kannuksessa syntynyt Teemu Heinonen, 26, on kolmikon kuopus. Hän elää tällä hetkellä kahden kodin arkea, sillä asunnot ovat sekä Tampereella että Lahdessa, missä vuosi sitten valmistunut hallintotieteiden maisteri työskentelee opetuspuolen hallintopäällikön sijaisena. Kokemusta oli myös Kalajoelta hankintapuolelta. Juupajokeen hänellä ei olut mitään kytköksiä, paikkakunnan läpi vain ajanut. Suoria alaisia hänellä on tällä hetkellä 4. Heinonen toi avoimesti esiin monessa yhteydessä nuoren ikänsä ja kokemattomuutensa.

 

Kolmas ehdokas, oikeustieteen maisteri Taneli Tuomaala Oulusta on yrittäjätaustainen, mutta kertoi nyt keväällä laittaneensa yritystoiminnan syrjään vähäksi aikaa ja näyttää tähtäävän tosissaan kuntapuolelle.
Hän oli kisaamassa Pirkko Lindströmin kanssa sekä Mäntän että Oriveden johtajapaikoista ja on viimeisen puolen vuoden aikana hakenut useita muitakin paikkoja kunnissa. Edellisenä päivänä häntä oli haastateltu Keminmaassa, seuraavana päiv änä oli edessä haastattelu Pyhtäällä.
– Kaikkia näitä haen 110-prosenttisella vakavuudella – vähän kuin Tinderissä olisi, hän nauratti.

 

Tuomaala on 49-vuotias, ja hänellä on 7-vuotias poika. Vaimo tekee uraa Oulun seudulla.
Tuomaalalla on kokemusta yrittäjyydestä 17-vuotiaasta lukiolaispojasta lähtien, ja kauppatieteiden opintojensa jatkeeksi hän suunnittelee myös väitöskirjan tekoa.
Työkokemusta Tuomaalalla on kunta-alaa liippaavista konsernipaikoista kymmenkunta vuotta: Oulun seudun yrityspalveluista, Savonlinnasali Oy:n johtajuudesta ja viimeksi Sibelius-talon toimitusjohtajana työskentelystä. Siinä välillä hän pistäytyi Lippupisteelläkin vuoden verran.
Viimeksi hän toteutti omassa yhden miehen yrityksessään kumppanuuksien rakentamista sponsoroinnin kautta. Pirkanmaa on kuulemma tuttu, mutta Juupajokeen ei erityisiä kytkentöjä ole – ellei siksi lasketa, että äidin täti on ollut täällä töissä.
Tuomaala on ollut myös valtuustoehdokkaana, mutta ei päässyt läpi, istui kuitenkin vapaa-aikalautakunnassa. Mainittakoon, että keskustalaisen kodin kasvatti on toiminut myös Kokoomuksen nuorten Pohjois-Pohjanmaan piirin johdossa, mutta sen jälkeen minkään puolueen jäsenkirjaa ei ole ollut eikä kuulemma tule olemaan.
Kaksi muuta ehdokasta ei maininnut jäsenkirjoista mitään, joten hekin lienevät sitoutumattomia.

 

Yrittäjä Erja Räsänen kysyi suoraan alkajaisiksi, mikä sai hakemaan Juupajoelle.
– Olen jo pitkään miettinyt työn vaihtoa, joten kun hakuehdoissa luki ”soveltuva korkeakoulututkinto” ja Juupajoki oli jo valmiiksi minun kartallani, se innostui hakemaan, kuvaili yli 20 vuotta Valiolla työskennellyt Lammela.
Teemu Heinosellakin tavoitteena on ollut jo pitkään kunnanjohtajuus, ja hän kertoo käyneensä itsensä kanssa painin, onko jo oikea aika hakea, mutta päätti sitten lähteä koettamaan. Työsopimus Lahteen on vuoden loppuun, sen jälkeen tulevaisuus on avoin.
– Koulutukseni sekä juridiikan että kauppatieteiden puolelta olisi oikeastaan pitänyt viedä yritysrahoituksen puolelle, mutta viimeisimmät tehtävät ovat olleet kuntapuolella, ja minulla on vahva halu kokeilla yrittäjänä tiettyjä teemoja kunnassa. Kunnanjohtajan mahdollisuudet muuttuvat kuntakentässä kiinnostavat. Koen, että tulevaisuuden kunnat ovat entistä enemmän alueyhteisöjä ja verkostoalustoja, työkin vahvasti kumppanuuksien rakentamista, muotoili Tuomaala laveaan ilmaisutapaansa.
Kaiken muuan muassa hän antoi myös ymmärtää, että jo puolen vuoden Savonlinnassa olon jälkeen häneltä oli kyselty kiinnostusta kaupunginjohtajaksi, mutta ajatus ei tuolloin vielä ottanut tulta, kun vaimo työskenteli Lahdessa ja polte oli kova Sibelius-taloon.

 

Parituntisen tentin aikana kysymyksiä sateli niin kunnanjohtajan roolista ja tehtävistä, johtajuudesta yleisemmin, suhteista yrittäjiin, tieteeseen ja tutkimukseen, vaikeuksien sietokyvystä, kielitaidosta kuin muuttohalusta – sitäkin sai yleisötentissä tiedustella. Entä miten he näkevät keskellä kylää seisovan tyhjän tehdasrakennuksen tukevaisuuden?

 

Ehdokkaiden ajatuksista lisää keskiviikon lehdessä. Kunnanhallituksen esitystä valittavasta odotellaan parhaillaan, ja lopullisen valinnan tekee valtuusto ensi torstaina.