Keravallekin kunniamaininta Orivesi 150 -kirjoituskilpailussa

Anne Kotipuro 24.10.2019 20:30 | Lähetä palautetta artikkelista
Pirja Peltomäki oli ennen kirjastolle tuloaan käynyt katsomassa Opiston aluetta. Hänelle sen tyhjyys ja hiljaisuus oli yllätys, mutta paikalla olleet antoivat uutiskertauksen, mitä Opistolle oli tällä välin tapahtunut.

Oriveden juhlavuoden kirjoituskilpailun parhaat palkittiin torstai-iltana kirjastossa ja teksteistä luettiin katkelmia. Onnittelut soitti sellolla Annika Koponen kirjaston parvekkeelta, ja aivan aluksi nähtiin vauhdikasta jongleerausta upeasti väriään vaihtavilla led-keiloilla, asialla sirkustaiteilija Kanerva Keskinen.

Kilpailu kiinnosti yllättävän laajalti myös Oriveden ulkopuolella asuvia. Monella heistä on juuret Orivedellä, kesämökki täällä tai sitten muuten muistoja esimerkiksi Opistolta.
Voittajaksi aikuisten sarjassa valittiin Oriveden Sanomissakin työskennellyt toimittaja Esa Keskinen, joka kuvaili Orivettä itsessään suloisena haavana. Esa oli nytkin työvuorossa Satakunnan Kansassa, eikä päässyt paikalle palkintoaan hakemaan.

Yksi palkituista tuli junalla Hämeenlinnasta, toinen ajoi Keravalta. Tuo keravalainen on Pirja Peltomäki, jolle Orivesi tuli tutuksi 2000-luvun alussa Opistolla.
Hän osallistui ensin 2003 Nuoren Voiman Liiton kursseille Oriveden Opistolla, välillä kirjoittamisen verkkokurssille ja pääsi sittemmin Harri István Mäen vetämään Kohti mestaruutta -kirjoittajaohjelmaan vuosiksi 2006–2008.

Yli sadan kirjoittajan joukosta valittiin silloin 12, jotka tulivat noin kerran kuukaudessa saamaan ammattilaisen oppia kirjoittamisessa. Tavoitteena oli oman teoksen julkaiseminen. Pirjalla onkin valmiina niin novellikokoelma kuin pari romaaniakin, mutta kustannussopimus uupuu vielä.
Toimittajanakin työskennelleelle Pirjalle, nykyiselle free lancerille, kirjoittaminen on aina ollut rakas harrastus, jota ilman hän ei osaa olla. Vapaaehtoistyönä hän myös ohjaa ikäihmisiä kirjoittamisessa ja pitää heille pieniä luovuusharjoituksia Helsingissä.

Tämän kirjoituskilpailun hän löysi verkosta Epilogi-ryhmästä, jossa esitellään laajalti alan kilpailuja.
– Runoni syntyi vartissa, Pirja nauraa.
Sillä hän kuitenkin sai aikuisten sarjassa kunniamaininnan.

Alle kouluikäisten sarjassa oli mahdotonta erottaa joukosta osaa palkittavaksi, niinpä kunniakirjalla ja yhteisellä satukirjalla käytiin palkitsemassa koko Pirppanokkkien ryhmä Holman päiväkodissa. Alakoululaisten ja nuorten sarjoissa parhaat valittiin palkittaviksi, eikä kunniamaininnoissakaan säästelty.

Palkittuja kirjoituksia julkaistaan ensi viikon lehdessä ja lisää myöhemmin. Niistä välittyy hyvin eri tavoin se, mitä Orivesi on kirjoittajille antanut ja mitä se edelleen merkitsee. Raati olikin kilpailun sadosta hyvin innostunut ja vaikuttunut.