Kenraali Timo Rotonen jäi asumaan Orivedelle, vaikka työura heitteli etelään – kauppakamari palkitsi elinkeinovaikuttajana

Anne Kotipuro 21.01.2020 15:01 | Lähetä palautetta artikkelista
Myös Tampereen pormestari Lauri Lyly puolisonsa kanssa kävi onnittelemassa Timo Rotosta valinnasta. Vieressä puoliso Kaisa Rotonen, joka valinnan yhteydessä kukitettiin. Pöydällä näyttävä kunniakirja valinnasta. Paljon tuttuja oli tässäkin porukassa.

Timo Rotonen oli Pääesikunnan logistiikkapäällikkönä johtamassa logistiikkalaitoksen suunnittelua, valmistelua ja sijoittumista Tampereelle.
Vuodenvaihteessa eläkkeelle siirtynyt kenraaliluutnantti evp palkittiin perjantaina pitkäaikaisesta ja ansiokkaasta työstä Pirkanmaan elinkeinoelämän hyväksi Vuoden elinkeinovaikuttajana Tampereen kauppakamarin puheenjohtajagaalassa.
Rotonen perheineen asettui Orivedelle toimiessaan Asevarikon päällikkönä. Koti on pysynyt paikkakunnalla senkin jälkeen, vaikka se on tiennyt vuosien mittaan pitkiäkin jaksoja repputöitä, viikot muualla asuen.

 

– Logistiikkalaitoksen suunnittelutyö oli haastavaa, mutta mielenkiintoista, rakennettiinhan kokonaan uutta organisaatiota tehtävineen, prosesseineen ja rakenteineen. Tuloksena ei ollut eikä ole minkään aiemman materiaalilaitoksen kopio, vaan parhaista käytänteistä koostuva kokonaisuus, Rotonen sanoo.

 

Nyt Timo Rotonen totuttelee eläkkeellä oloon. Hän kertoo tuntuvan vielä kuin olisi pitkällä lomalla. Saa nukkua aamulla myöhään, eikä tarvitse tehdä mitään, jos ei huvita.
– Ihan ensiksi vedän vähän henkeä ja harrastan asioita, jotka ovat viime aikoina jääneet vähemmälle, eli luontoa ja mökkeilyä Pudasjärvellä. Perheen ja läheisten kanssa aion myös viettää enemmän aikaa kuin kiireisinä työvuosina.
Suunnitelmissa on myös jatkaa maanpuolustustyötä jossain muodossa.
Timo Rotonen oli yhtenä kenraaleista kantamassa presidentti Mauno Koiviston arkkua. Viimeinen kunniatehtävä oli ottaa vastaan itsenäisyyspäivän valtakunnallinen paraati Tampereella.
– Ne ovat olleet kunniatehtäviä ja mieliinpainuvia hetkiä. Jälkimmäisessä varmaan painoi pitkä palvelus Pirkanmaalla ja Tampereella.

 

Armeijauralle lähtöön Rotosella painoivat hyvät kokemukset omalta varusmiesajalta, joskin se oli jo asepalvelukseen mennessä vahvasti yhtenä vaihtoehtona. Eipä hän silti osannut arvata jäävänsä siviiliin kenraalina.
– Kukaan ei siinä vaiheessa pysty arvioimaan, mihin asti pääsee. Siinä kohtaa näkee vain joukko-osaston elämän ja harjoitusmaailman siellä. Myöhempien tehtävien myötä avautuvia näkymiä ja urapolkuja en osannut tuolloin kuvitella, mutta näin taaksepäin katsoessa olen yllättynyt niiden monipuolisuudesta, etenkin kun ajattelen työtehtäviä viimeisen 20 vuoden ajalla.

 

Rotosen peukalon alla sotatalouspäällikkönä olivat myös miljardiluokan hankinnat: merivoimien Laivue2020-korvetit sekä HX-hävittäjät. X tarkoittaa, että valintaa ei ole vielä tehty. Niiden hankintapäätös ajoittuu ensi vuodelle.
Hävittäjähankintaa hän seuraa mielenkiinnolla, mutta sanoo, ettei hävittäjistä ole omaa suosikkia muodostunut. Nythän ehdokkaiden koelennot ovat parhaillaan menossa Pirkkalan tukikohdasta.

 

Vuoden elinkeinovaikuttaja ja Vuoden yritysjohtaja palkittiin Tampereen kauppakamarin puheenjohtajagaalassa perjantaina. Vuoden yritysjohtajana palkittiin Tampereen Seudun Osuuspankkia 2010–19 johtanut kauppaneuvos Mikko Rosenlund.

 

Keskiviikon lehdessä lisää Logistiikkalaitoksen perustamisesta ja vaikutuksesta Pirkanmaan elinkeinoelämään!

 

Timo Rotonen

 • Kadettikoulu 1979–1982
 • Kapteenikurssi, Ilmatorjuntakoulu 1986–1987
 • Patterinpäällikkö, Oulun Ilmatorjuntapatteristo 1987–1988
 • Yleisesikuntaupseerikurssi, Sotakorkeakoulu 1988–1991
 • Osastopäällikkö, Ilmatorjuntakoulu 1991–1995
 • Vanhempi osastoupseeri, Pääesikunta 1995–1997
 • Päällikkö, Oriveden asevarikko 1998–2002
 • Puolustusvoimien Materiaalilaitoksen esikunta 2002–2004
 • Komentaja, Helsingin Ilmatorjuntarykmentti 2004–2006
 • Esikuntapäällikkö, Puolustusvoimien/Maavoimien Materiaalilaitoksen esikunta 2006–2009
 • Huoltopäällikkö, Maavoimien esikunta 2012
 • Logistiikkapäällikkö, Pääesikunta 2012–2014
 • Logistiikkalaitoksen johtaja 2015–2017
 • Puolustusvoimien sotatalouspäällikkö 2018–2019.
 • YK-tehtävät: 1998 Balkan ja 2009–11 Lähi-itä.