Keitettäisiinkö kunnon kahvit –tekstin loppu puuttui

Oriveden Sanomat 17.10.2019 11:33 | Lähetä palautetta artikkelista

Yrjö Roosin kahvia käsittelevästä Näkökulma-kirjoituksesta 9.10. oli vahingossa jäänyt puuttumaan jutun loppuosa, jossa hän tutkii kahvin ja veden oikeaa suhdetta. Julkaistaanpa sekin nyt!

Velipoikani mielestä keitän laihahkoa kahvia, ja asiaa piti tutkia. Kahvin määrä piti siis punnita samoin kuin vesi. Keittotottumukseni mukainen kahvin ja veden suhde ei aivan yltänyt kultaiseen kahvinkeiton suositukseen, jossa veden ja kahvin suhde on 1/18 eli noin 55 grammaa litraan vettä. Vähitellen lisäsin kahvin määrää aina 60 grammaan litraa kohti. Vaikka lisään maitoa kahviini, niin melko mustaa juomaa sain tuollaisella kahvin määrällä.

Annostus voisi kuitenkin olla jopa 70 g/l, koska sitä ehdotetaan joissakin suosituksissa. Kokeiluni lopputuloksena oli, että kahvinkeittoni muuttui ja kahvistani tulee ainakin omasta mielestäni nykyisin hieman aromikkaampaa kuin aiemmin.

Tosin kultaisen kahvini saan nyt keitettyä paremmalla kokemuksella ja lähes suositetulla vahvemmalla annostuksella. Mutta kahviin lisäämäni maidon määrä on aiempaa suurempi ja maku täyteläisempi kuin ennen. Jokaisella olkoon oma tykkyynsä, mutta hyvä kahvi maistuu aina!

 

Yrjö Roos