Käsien pesulla ja rokottamalla keuhkokuumetta vastaan

Hannele Havas 28.12.2016 18:18 | Lähetä palautetta artikkelista
– Keuhkokuumeen jo sairastaneiden on syytä ottaa pneumokokkirokotus, kehottaa Oriveden terveyskeskussairaalan osastonlääkäri Jussi Saarnisto.

Keuhkokuume on paha sairaus etenkin huonokuntoisille ja ikäihmisille, ja pitkällinen hoidettava myös nuoremmilla. Pneumokokkibakteerin aiheuttama keuhkokuume on tyypillinen kausi-influenssan jälkitauti.

Oriveden terveyskeskuksen vuodeosastolla hoidetaan jatkuvasti keuhkokuumepotilaita.
– Ympäri vuoden meillä on näitä potilaita, tälläkin hetkellä. Aina ei tarkkaan tiedetä, mikä taudin aiheuttaja on, mutta pneumokokkibakteeri on yleisimpiä. Sen aiheuttamassa infektiossa potilaat ovat todella sairaita, tulehdusarvot ovat satoja ja toipuminen kestää pitkään, sanoo Oriveden terveyskeskussairaalan osastonlääkäri Jussi Saarnisto.

Aikuisväestön keuhkokuumeen ehkäisyssä marssitaan kolmen kohdan suosituksella: Tärkein on hyvä käsihygienia, kakkosena kausi-influenssarokotteen ottaminen ja kolmantena uusi, aiempia tehokkaampi pneumokokkirokote, joka antaa elinikäisen suojan.

Pneumokokkirokotus on ollut joitakin vuosia valtakunnallisessa lasten rokotusohjelmassa.
– On jo saatu selkeä näyttö siitä, että lasten vakavat infektiot ovat vähentyneet. Pneumokokki on myös yleisimpiä lasten korvatulehdusten aiheuttajia. Lapset rokottamalla suojataan myös lähipiiriä keuhkokuumeelta, Saarnisto painottaa.

Lue lisää 29.12. lehdestä.