Kaksi sanaa voi ehkäistä itsemurhan: mitä kuuluu?

Oriveden Sanomat 12.09.2018 19:00 | Lähetä palautetta artikkelista

Suomen Mielenterveysseuran kampanjalla halutaan lisätä tietämystä itsemurhien ehkäisystä ja ennen kaikkea kertoa siitä, että kuka tahansa meistä osaa ja voi auttaa läheistään.
Vaikka Suomi on tutkimusten mukaan kovin onnellinen maa, meillä tehdään enemmän itsemurhia kuin muissa Pohjoismaissa tai EU-maissa keskimäärin. Itsemurhien yleisyydestä huolimatta emme kuitenkaan ole kovin hyviä kohtaamaan asiaa kasvotusten.
Kynnystä madaltaakseen Mielenterveysseura aloitti Itsemurhien ehkäisypäivänä 10.9. #mitäkuuluu-kampanjan, jolla se kannustaa ihmisiä kysymään toisiltaan useammin kuulumisia – ja kuuntelemaan myös vastauksen.
– Kun meillä herää huoli läheisestä, kohtaaminen voi tuntua vaikealta, koska emme aina oikein tiedä kuinka kysyä mahdollisista itsetuhoisista ajatuksista. Meidän ei kuitenkaan tarvitse osata ratkaista kenenkään ongelmia. Yleensä riittää, että osoittaa välittämistä ja on tukena vaikeina hetkinä, kertoo Itsemurhien ehkäisykeskuksen päällikkö Marena Kukkonen.
Toisin kuin usein ajatellaan, itsemurhaa ajatteleva ei yleensä halua kuolla. Itsemurha-ajatukset nousevat, kun epätoivo yltyy sietämättömäksi, eikä muita keinoja psyykkisen kivun lievittämiseen ja ongelmien ratkaisemiseen tunnu olevan.
Omasta voinnista ja itsemurha-ajatuksista pitäisi päästä puhumaan. Moni vaikenee, jos kukaan ei kysy.
Tutkimukset osoittavat, että kuulumisten kysyminen voi vielä samana päivänäkin muuttaa itsemurhasuunnitelmien suuntaa.
Kaikki alkaa kahdesta sanasta: ”Mitä kuuluu?”

 

Suomen Mielenterveysseura kannustaa ihmisiä tekemään lahjoituksen suoraan sitä kaipaavalle läheiselleen – kahdella sanalla.
– Mitä kuuluu, on kysymys, joka meidän olisi hyvä kysyä joka päivä läheisiltä tai keneltä tahansa, josta herää huoli. Muistetaan myös kuunnella ja keskittyä vastaukseen ajatuksella. Se on myös kysymys, joka antaa toiselle luvan kertoa huolistaan, muistuttaa Kukkonen.
Jatka sinäkin #mitäkuuluu-lahjoituksia, sillä tämä on ajankohtainen asia, joka päivä.