Jämsä ei jaa liukuesteitä ikäihmisille

Anne Kotipuro 22.11.2019 16:37 | Lähetä palautetta artikkelista

Jämsän sosiaali- ja terveyslautakunta käsitteli kokouksessaan keskiviikkona Jyrki Niittymaan (ps) ja 27 muun allekirjoittajan aloitetta vuoden takaa, jossa esitettiin kenkiin laitettavien liukuesteiden jakamista ikäihmisille maksutta.
Niittymaan varajäsen lautakunnassa, Eila Sahala (ps) esitti, että kaupunki hankkii 200 paria liukuesteitä. Esitystä ei kuitenkaan kannatettu, joten se raukesi.

Niittymaa ei itse ollut kokouksessa paikalla. Päätökseksi tuli näin esittelijän ehdotus.
Sen mukaan Jämsässä oli pelkästään 65-vuotiaita ja sitä vanhempia vuoden 2018 lopulla yhteensä 6222 henkilöä eli noin 30 prosenttia koko kaupungin väestöstä.
Vastauksessa todetaan, että liukuesteet vähentävät kaatumisia talvikeleillä, joten sikäli niiden hankinta olisi perusteltua. Kompastumisia, kaatumisia ja putoamisia tapahtuu tosin yhtä lailla myös kotona sisätiloissa, vastauksessa muistutetaan.

Jos kaikille yli 65-vuotiaille hankittaisiin keskihintaiset liukuesteet, puhutaan jo noin 90 000 euron kertaluonteisesta hankinnasta, ja niitä tarvittaisiin joka vuosi lisää uudelle 65-vuotiaiden ikäluokalle sekä rikimenneiden tilalle.
Asia oli esillä ensi vuoden talousarvion laadinnassa, mutta menoerää on pidetty kalliina, eikä etukäteen voida arvioida, käytettäisiinkö niitä.
Myös Jämsän Terveys Oy myöntää asian tärkeyden, mutta hankintakustannukset jäisivät kokonaan kaupungille. Siksi hankintaa kyseiselle kohderyhmälle ei esitetty.