Jaakko Ojaniemi sparrasi Hassin veljeksiä

Kalle Uotila 20.06.2018 13:24 | Lähetä palautetta artikkelista
Juuso Hassi, vas , Jaakko Ojaniemi, Lauri ja Jaakko Hassi antoivat mielenkiintoisen setin huippu-urheilijoiden valmentautumisesta.

Nuorten EM-kisojen kaksinkertainen hopeamitalisti ja MM-kisojen kolmonen ja vielä aikuisten EM-kisojen viides vuonna 2002, Jaakko Ojaniemi vieraili Juuso ja Lauri Hassin tukijoiden tilaisuudessa Orivedellä Ravintola Vallesmannissa. Urheilijat ja tukijaryhmä saivat tietoa ja vinkkejä, miten kuntoa kehitetään huippuvireeseen oikeilla treeneillä ja ravinnolla.
Ojaniemi otteli 22-vuotiaiden SE:n 8192 pistettä. Se on Suomen kaikkien aikojen kolmanneksi paras ottelutulos. Se on 458 pistettä enemmän kuin Juuso Hassin ennätys 7734 pinnaa. Ojaniemi ja Juuso Hassi ottelivat samaan aikaan Ojaniemen päättäessä ja Hassi aloittaessa kymmenottelua aikuisissa.

Ojaniemi, 37-193, oli mitoiltaan mainio ottelijatyyppi. Nuorten sarjoissa ura sujui kansainvälisellä huipulla, mutta loukkaantumiset tulivat vastaan niin vahvasti, että kehitys päättyi 22-vuotiaana. Ennen otteluihin siirtymistä hän ehti voittaa 3-loikan Suomen mestaruuden M17 sarjassa. Lajivalinta tapahtui juuri 17-vuotiaana.
Hänen ammattinsa, fysiikka- ja ravintovalmentaja, on tuonut Tampereella asuvalle miehelle leivän. Hän on toiminut kaksi vuotta formulakuski Valtteri Bottaksen fysiikkavalmentajana. Edelleen hän on vaikuttanut jääkiekkomaajoukkueen pelaajien Harri Säterin ja Roope Hinzin fysiikkavalmentajana.
– Formulassa on pitkään syke korkealla. Jääkiekossa on samat harjoitteet kuin 10-ottelussa, fysiikka on kevyempi taitopuolen ollessa isossa roolissa. Yleisurheilussa minulla ei ole vielä valmennettavia, mutta kohde kiinnostaa, myönsi Ojaniemi. Hänen ennätyksensä ovat osin kovia : 100 metriä 10,58 ja pituushyppy 8,03.

Mitä Juuso Hassin pitäisi tehdä saavuttaakseen hänet?
– Tärkeintä on nopeuden kehittäminen. Pitää varoa harjoittelua sairaana. Taustat pitää olla kunnossa. Annon arvoa tukijoille, jotka mahdollistavat pienillä paikkakunnilla urheilemisen maan huipputasolla, totesi Ojaniemi.
Juuso Hassi kävi kauden kolmannen ottelunsa Viron Pärnussa. Suomi-Ruotsi-Viro maaottelu käytiin siellä. Tulos jäi vaisuksi, viides sija parhaana suomalaisena 7258 pisteellä. EM-kisojen tulosrajan, 7850 pinnaa, saavuttaminen jää näin Kalevan Kisojen varaan.
– Viime kesä oli minulla urani paras: Suomen Mestaruus ja Universiaadeissa hopeaa. Olin tilastossa Universiaadiottelijoista kahdestoista ja nousin kakkoseksi. Fysiikka on nyt hyvässä kunnossa ja olen terve. Tarvitsen ehjän sarjan, hyppylajeista pitäisi saada extraa, jotta tavoite täyttyisi, kertoi Berliinin EM-kisoihin pyrkivä Juuso.
Pärnun ottelu oli pettymys. Nopeuden kasvattamiseen on keskitytty harjoittelussa, mutta se juuri oli vaisua. Kolmikko Jaakko, Lauri ja Juuso pitävät nyt miitingin, jossa katsotaan mitä tehdään asian korjaamiseksi.
– Nyt on tullut kisoja liikaa. Juhannuksesta alkaa kuukauden mittainen harjoittelujakso, missä pyritään tekemään lisää nopeusvoimaa, kertoi Lauri Hassi. Harjoitusjaksolle mahtuu tosin yksittäisiä kisoja, kuten 200 metriä Kuortaneen juhannuskisoissa.

Lauri Hassilla oli viime kaudella ratakierros sileänä ja aidattuna parempi kuin 800 metriä, jonka piti olla päämatka.
– Takana on hyvä harjoituskausi. Kestävyys on parantunut tuntuvasti. 800 metriä pitäisi kulkea. Kalevan Kisoissa on tavoite päästä finaaliin. Jatkossa minulla on mielessä mitali 800 metrillä.
– Valmennan oman kilpailemisen ohella Juusoa ja lisäksi minulla on viisi JKU:n 18- vuotiasta tyttöä valmennettavana.
– Juoksen 35-45 kilometriä viikossa. Juoksupohja ja kestävyys on parantunut tuntuvasti, kertoi Lauri Hassi.