Internet, demokratia ja John Scott

Jussi Valve 14.02.2018 17:04 | Lähetä palautetta artikkelista

Aivan aluksi varoituksen sana. John Scott ei ole yhteiskuntatieteilijä tai poliittinen teoreetikko, vaan entinen jääkiekkoilija. Eikä edes niitä taitavimpia kiekonkäsittelijöitä, vaikka hän pelasikin yli 270 ottelua maailman kovimmassa jääkiekkosarjassa NHL:ssä. John Scott oli niinsanottu gooni. Hänen tehtävänsä oli tökkiä, ärsyttää, pelotella ja tapella.

John Scott ei siis jäänyt historian kirjoihin kiekollisten taitojensa ansiosta, vaan kaudella 2015–2016 tapahtuneesta, varsin erikoisesta tähdistöotteluepisodista. NHL:ssä pelataan nimittäin joka vuosi All Star -tähdistöottelu, johon valitaan perinteisesti taitavimmat pelaajat kisaamaan toisiaan vastaan.
Koska yleisöä haluttiin aktivoida mukaan, annettiin heille oikeus äänestää otteluun yksi pelaaja jokaisesta divisioonasta.
Ajatuksena oli tietysti, että fanit äänestävät mukaan ne ovelimmat ja pehmeäkätisimmät mailataiturit. Sitten muuan toimittaja heitti vitsinä ajatuksen äänestää tähdistöotteluun puukätinen rautanyrkki John Scott.
Absurdi vitsi karkasi internetiin, jossa se alkoi elää omaa elämäänsä, ja yhtäkkiä lähinnä likaisesta pelistään tunnetulle nyrkkisankarille alkoi putoilla ääniä. Tässä vaiheessa heräsi myös NHL-organisaatio, joka säikähti koko All Star -tapahtuman muuttuvan farssiksi.
NHL ryhtyi kulissien takana painostamaan Scottia, jotta tämä vetäytyisi koko kisasta. Tieto painostuksesta kuitenkin levisi mediaan, ja siitä syntyneessä kohussa NHL joutui nöyrtymään.

Itse asiassa tieto siitä, että Scottia yritettiin pudottaa kisasta vähintäänkin kyseenalaisin keinoin, sai sympatiat kääntymään Scottin puoleen ja aiheutti uuden äänivyöryn. Niinpä hänet valittiin paitsi mukaan All Star -tapahtumaan, myös oman joukkueensa kapteeniksi – ja vieläpä turnauksen tärkeimmäksi pelaajaksi.
Yhden viikonlopun ajan hän oli varmasti maailman puhutuin jääkiekkoilija. Sen jälkeen ilmiö meni ohi ja Scott palasi farmisarjaan, vaipui unohduksiin ja lopulta kyllästyi ja ripusti luistimensa naulaan.

John Scottin valitseminen All Star -otteluun oli episodi, jossa vitsistä rakentui hieno, yhden viikonlopun mittainen tarina. Se kertoo kuitenkin jotain siitä, miten ilmiöt syntyvät internetin maailmassa.
Jostain syystä tämä tarina tulee usein mieleen, kun seuraan vaalien (olipa kyseessä sitten eduskunta-, presidentin- tai kunnallisvaalit) aikaista keskustelua.
Välillä tuntuu, että asennoituminen äänestämiseen on lähempänä jääkiekon tähdistöottelun tai vaikkapa Idols-ehdokkaan valitsemista kuin oikeasti valtaan nousevan päätöksentekijän pohtimista.
Ilmiöt tulevat ja menevät, gallupit heilahtelevat entistä nopeammalla syklillä. Kyse on loppujen lopuksi vain siitä, mihin päivään vaalit osuvat, ja mikä aihe sattuu olemaan pinnalla juuri sillä hetkellä. Valitettavasti tämä jos mikä antaa aseita nimenomaan populisteille ja heidän masinoimilleen kampanjoilleen.
Onneksi äänestäjissä on ainakin toistaiseksi vielä niin paljon valistuneisuutta, että kaikista törkeimpiin sumutuksiin tai ääntenkalasteluihin ei lähdetä mukaan.

On kuitenkin pelottava ajatus, että tulevaisuudessa omaa elämäänsä elämään lähtenyt vitsi tai protestiksi tarkoitettu heitto muuttuisikin hetkelliseksi ilmiöksi juuri vaalien kohdalle.
Tällä tavalla vallan kahvaan valikoituisi joukko, jota kukaan ei sinne yön yli nukuttuaan ja tarkemmin mietittyään haluaisikaan. Ja itse asiassa, kyllä näitä oman elämänsä John Scotteja taitaa jo nyt löytyä useampiakin, aina eduskuntaa myöten.

Jussi Valve