Ihanteiden arvo ei koskaan kuole

Anne Kotipuro 02.05.2018 16:39 | Lähetä palautetta artikkelista
markus hannila puhui Oriveden seudun Vasemmiston seppeleenlaskussa punaisten muistomerkillä.

Punaisten muistomerkillä Oriveden hautausmaalla vapunpäivän aamuna puhunut Markus Hannila koki oman sukutaustansa olevan pahimmasta painolastista vapaa.  Jakaantuneisuus kuitenkin värittää edelleen ihmisten suhtautumista poliittisiin aatteisiin – ja paikkoihin.

Toinen maailmansota kosketti jo voimakkaammin kuin vuoden 1918 tapahtumat. Muistot sota-ajan kurjuudesta, nälästä ja pelosta traumoineen olivat osa vanhempieni psyyken rakennetta.
– Kotini ja kasvatukseni vanhempieni poliittisten taustojen erilaisuudesta huolimatta korosti näiden kokemusten takia oikeudenmukaisuutta ja heikommassa asemassa olevien auttamista. Siitä syystä omakin aatteellinen ajattelutapani on nuoruudesta eteenpäin ollut suvaitsevaisuuden, oikeudenmukaisuuden ja ihmisoikeuksien puolella sortoa ja hyväksikäyttöä vastaan.

Ajan myötä pasifistinen asenne on kasvanut hänessä voimakkaammaksi, ja myös tunneside historian tapahtumiin voimistunut.
– Jokaisella meistä on oma ja erilainen suhde menneisyyden tapahtumiin. Historiaa ei voi muuttaa, eikä tapahtuneita kauheuksia saa tekemättömiksi, Hannila muistutti.
– Laittomat teloitukset sodassa, punaisten vankien kohtelu vankileireillä ja punaorpojen ja leskien kohtelu sodan jälkeen ovat omalle oikeudenmukaisuuden ja inhimillisyyden käsitykselleni käsittämättömiä.

Yhteiskunta on noista ajoista onneksi muuttunut paljon, niin materiaalisesti kuin asenteellisestikin. Ne ihanteet, joiden vuoksi punaiset tarttuivat aseisiin ja olivat valmiita kuolemaan, eivät ole kuolleet.
Markus Hannila painotti, että nämä ihanteet ja työväenluokan niiden toteutumiseksi tekemä työ ovat synnyttänyt hyvinvointivaltion.
– Työtä eriarvoisuutta vastaan ja köyhyyden kukistamiseksi on maailmanlaajuisesti ja paikallisesti jatkettava. Tasa-arvoisuus, oikeudenmukaisuus, ihmisoikeudet, vapaus, koulutus, riittävä ruoka ja suoja ovat ne asiat, jotka rauhaa rakentavat. Niiden toteutuminen yhteiskunnassa estää veljen nousemisen veljeä vastaan. Näiden ihanteiden arvo ei ole kuollut, eikä tule koskaan kuolemaan, hän päätti puheensa.
Haudalle kokoontuneet kymmenkunta ihmistä juttelivat vielä tovin omista muistoistaan ennen hajaantumista muihin vapun rientoihin.