Hyvä valmentaja uskaltaa olla oma itsensä

Juha Jäntti 10.01.2019 16:34 | Lähetä palautetta artikkelista
Valmennuspäällikkö Ville Lehmus on koonnut kiekkokoululaiset juttusille treenitunnin päätteeksi.

Jääkiekkoseura Fortunan valmennuspäällikkö Ville Lehmus sai itsenäisyyspäivänä paikallisen Vuoden nuorisovalmentaja -tunnustuspalkinnon.

Valintaperustelujen mukaan Lehmus tekee merkittävää työtä lasten kanssa kasvattaen heitä terveelliseen ja liikunnalliseen elämäntapaan. Hän ottaa kaikki lapset huomioon ja osaa tsempata aremmatkin lapset mukaan. Lehmus näyttää kasvaville valmentajille omalla esimerkillään tietä oikeanlaiseen toimintaan lasten kanssa.

Lehmus sai jääkiekon perusopit Fortunan junnukiekkoilun kautta. Kymmenisen vuotta kului ulkojäillä treenaten ja pelaten. Sen jälkeen mies syventyi opiskeluun ja työntekoon, kunnes kiekkoilu alkoi tuntua jälleen houkuttelevalta.

– Lähdin ensin höntsykiekkoon ihan omaksi ilokseni. Kun oma tytär halusi kiekkokouluun, tulin mukaan Fortunan ympyröihin.

Seura imaisi Lehmuksen valmentajarinkiinsä. Hän toimi alkuun kiekkokoulun vastuuvalmentajana. Kokemusta kertyi myös tyttökiekkoilusta ja G-junnujoukkueen valmentamisesta.

Fortuna tarjosi Lehmukselle valmennuspäällikön pestiä neljä vuotta sitten. Hän otti tarjouksen vastaan ja aloitti samalla kaksivuotiset lasten ja nuorten valmennukseen liittyvät opinnot Vierumäellä.

Nyt on menossa toinen vuosi päätoimisena valmennuspäällikkönä. Oman seuran lisäksi myös kaupunki toimii Lehmuksen työllistäjänä. Hän vetää koulujen liikuntakerhoja ja toimii lukion urheilulinjan jääkiekon lajivalmentajana. Fortunassa vastuualueena on juniorivalmennukseen osallistuminen ja sen kehittäminen.

Lehmus kohtaa työssään monen ikäisiä lapsia ja nuoria. Nuorimmat luistelukoululaiset ovat kolmevuotiaita, ja lukion ryhmissä vanhimmat ovat 18-vuotiaita.
Lasten opettaminen ja valmentaminen on oma maailmansa, joka poikkeaa monin tavoin aikuisten valmennuksesta.

– Kiekkokoulussa ja nuorempien junnujen ryhmissä tärkein tavoitteeni on saada lapsi innostumaan harrastuksestaan. Haluan tehdä asioita niin, että kipinä syttyy.

Pienten kanssa kaiken perustana on turvallinen ilmapiiri. Kun lapset tulevat jäälle ensi kertaa, Lehmus tutustuttaa heidät jäällä olemiseen ja halliympäristöön.

– Moni tulija on luistimilla ensimmäistä kertaa, ja se on jo kovin jännittävää. Kun siitä rohkeus kasvaa, lapset pääsevät oppimisen makuun.

Lue lisää Ville Lehmuksen ajatuksia 9.1. ilmestyneestä numerostamme.