Hiilipilotti tutkii maata metrin syvyydeltä

Juha Jäntti 10.10.2019 14:52 | Lähetä palautetta artikkelista
Pertti Pasuri tutki tuoretta maanäytettä, jonka Matti Ylösmäki oli juuri kairannut tilan laidunmaalta.

Valtakunnallisen hiilipilotti-hankkeen maaperänäytteiden kokoaminen ulottui tällä viikolla myös Metsäojan tilalle Juupajoella. Anja ja Pertti Pasurin highland-karjatila kuuluu 32 tilan joukkoon, joka on hankkeen piirissä erityisessä seurannassa. Tähän liittyen ohjelmassa olivat nyt metrin syvyyteen asti kairattavat näytteet tilan laidunmaiden maaperän rakenteesta.

Loimaalainen Matti Ylösmäki kävi ottamassa syvänäytteet itse rakentamallaan kairalla, joka on kiinnitetty traktorin perään. Kairassa on kaksi sisäkkäistä putkea. Niistä ulommainen on teräsputki, jonka ulkopintaan on hitsattu kierteet. Sisempänä on irrotettava muoviputki, joka pitää sisällään varsinaisen maanäytteen.

Näytteet menevät tutkittaviksi Viikkiin. Tutkinnan kohteena on lähinnä hiilen esiintyminen ja sitoutuminen eri maakerroksissa. Seuraava syväkairaus tehdään viiden vuoden kuluttua.

– Aloitamme ensi kesänä kokeilun, jossa jaamme laidunmaan kahteen eri osaan. Kun toinen osa on käytössä, toinen puoli saa kasvaa rauhassa uutta heinää. Vaihdot tehdään muutaman viikon välein, Pertti Pasuri kertoi.

Tila on mukana reilun kymmenen tilan pienryhmässä, joka paneutuu erityisesti erilaisten nurmikasvien käyttöön ja siemenseoksiin. Tavoitteena on löytää parhaat mahdolliset kasviyhdistelmät niin karjan laiduntamisen kuin hiilitasapainonkin kannalta.

Lue lisää hiilipilotin kuulumisista 16.10 ilmestyvästä numerostamme.

Hiilipilotin syväkairattavat maanäytteet tulevat metrin syvyydeltä asti. Kairaa käytti Matti Ylösmäki.