Herrasmies huligaanien lajissa

Esa Keskinen 12.10.2016 16:29 | Lähetä palautetta artikkelista
Rugbyn suomalainen huippupelaaja Jussi Viljanen mittelee pian lajin syntymaan kentillä. Hän on sopinut puoliammattilaissopimuksen lontoolaisen Dartfordin kanssa. Ensiaskeleet pelaajaurallaan hän otti Suojan kentällä.

Jussi Viljanen alkoi pelata rugbya miesten tasolla 15-vuotiaana. Nyt Viljanen on sopinut puoliammattilaissopimuksen Englantiin. Nuori mies on kulkenut tien Oriveden Suojan kentältä Suomen ykköspelaajaksi.

 

Aamuisin ohikulkijat saattoivat ihmetellä jämerää hahmoa. Suojan kentällä juoksenteli nuori mies yksinään, temppuillen soikean pallon kanssa. Pian tuo nuori temppuilee Lontoossa.

Orivesiläislähtöinen Jussi Viljanen, 23, on rugbyn kärkinimiä Suomessa. Hän on sopinut puoliammattilaissopimuksen lontoolaisen Dartfordin kanssa. Dartford pelaa Englannin viidennellä sarjatasolla. Suoritus on kova lajissa, joka on yksi maailman suosituimmista.

 

Ennen lähtöä Viljanen on käymässä Orivedellä. Kuopiossa asuva nuorimies on ehtinyt viikonlopun aikana tavata paikkakunnalla asuvia perheenjäseniä ja vanhoja kavereita. Muuttovalmistelut ovat nekin käynnissä. Tyttöystävä lähtee jo hieman aikaisemmin Britteihin. Hän vaihto-opiskelee Bradfordissa, Englannissa. Viljanen itse opiskelee tällä hetkellä Savonia-ammattikorkeakoulussa.

Nyt on palattu rikospaikalle. Täältä kaikki alkoi, Suojan kentältä. Rugby vei nuorta poikaa. Viljanen järjesti lukio-opintonsakin niin, että pääsi aamulla harjoittelemaan pariksi tunniksi ennen luentoja. Nyt ilta-auringossa hän muistelee, kuinka keksi aikanaan käyttää moukarihäkin verkon tolppia maalina harjoitellakseen maalipotkuja.

– Kun niitä levitti vähän etäämmälle toisistaan, se toimi aivan hyvin.

Rugby on Suomessa nuori laji.

– Lähes kaikki suomalaiset pelaajat tuntee nimeltä, Viljanen sanoo.

Kuvaavaa on, että Viljanen ja muutama muu muodostivat Orivedellä Suomen ensimmäisen juniorijoukkueen Lauri Ojanperän johdolla. Ojanperä oli Orivedellä opettajana ja lähti vetämään poikien rugbyjoukkuetta. Itse hän oli konkari Tampereella miesten SM-sarjajoukkueessa.

Sinne Viljanenkin lähti. Hän pelasi ensimmäisen SM-sarjapelinsä 15-vuotiaana Tampere Rugby Clubin riveissä. Silloin hän tuli kentälle vaihdosta. Toisessa pelissä Viljanen pelasi koko matsin ja teki hattutempun. Pian hänet asetettiin kuitenkin pelikieltoon. Rugbyliitto huomasi, että sääntöjen mukaan alle 17-vuotias ei saa pelata miesten sarjatasolla.

– Silloin vitsailtiin, että olin liian hyvä, joten meikäläinen piti siirtää sivuun. Mulle haettiin sitten poikkeuslupaa, Viljanen naurahtaa sydämellisesti.

Tampereen riveissä hän voitti Suomen mestaruuden 2013. Finaali oli tiukka ja päättyi yhden pisteen erolla 24–23. Muutettuaan Kuopioon hänestä tehtiin välittömästi Kuopio Rugby Clubin kapteeni. Maajoukkueessa Viljanen on pelannut useamman vuoden.

– Pelasin varmaan urani parhaimman pelin Bosniaa vastaan vuonna 2014.

Suomi oli häviöllä jo 20–0, mikä tarkoittaa noin kolmen maalin takaa-ajoasemaa. Suomi voitti pelin kuitenkin muutamalla pisteellä, pitkälti Viljasen ansiosta. Hän teki kaksi tryta eli juoksumaalia, ja tuli valituksi pelin parhaaksi.

– Se oli aikamoinen rynnistys.

img_9398verkkoonpieni

Viljanen oli jo lapsena monipuolinen liikkuja. Yleisurheilua, jalkapalloa ja monia muita pallopelejä. Ennen rugbya hän pelasi jääkiekkoa. Yläasteella Viljasen ikäluokan pelaajia jätti aktiivisen jääkiekon pelaamisen ja joukkue pieneni. Piti etsiä jotain tilalle.

Vaihto kontaktilajista toiseen kävi luontevasti. Rugby on viihdyttävä laji. Siinä on kaikkea, mitä urheilulta kaivataan: vauhtia, vaaraa ja strategiaa.
Lisäksi Viljaseen ovat alusta lähtien vedonneet lajiin liittyvät arvot. Ne sisäistetään osaksi lajia ja elämää.

– Ero moneen muuhun lajiin on esimerkiksi vastustajan ja tuomarin kunnioittaminen. Isoinkin pelaaja sanoo rikkoessaan tuomarille sorry, sir. Jos muissa lajeissa on säännöt, niin rugbyssa on lait.

Väkivaltaiselta vaikuttava peli on pohjimmiltaan rehtiä.

– Rugbyssa on kontaktia. Voit ratkaista asiat sääntöjen puitteissa pelaamalla kovaa.

Viljanen viittaa myös ikuiseen vastakkainasetteluun serkuslajien, jalkapallon ja rugbyn välillä.

– Jos saat futiksessa keltaisen, siinä on puoli joukkuetta kitisemässä tuomarin ympärillä. Vaikka ymmärränkin sen tarkoituksen, mielestäni se ei kuulu joukkueurheiluun.

Kliseinen sanonta kuuluukin, että jalkapallo on herrasmiesten peli, jota pelaavat huligaanit, mutta rugby on huligaanien peli, jota pelaavat herrasmiehet.

Herrasmiestä rauhallisesti ja harkiten puhuva Viljanen muistuttaakin. Kehonrakennusta tosissaan harrastanut Viljanen on omiaan pelinrakentajan paikalle. Hänellä on sopivassa määrin vahvuutta, nopeutta ja peliälyä.

Toisiaan ruhjovien pelaajien herrasmiesmäisyyteen kuuluu myös sosiaalinen puoli. Sarjatasosta riippumatta asiaan kuuluu, että pelin jälkeen mennään vastustajan kanssa syömään ja jutellaan pelistä.

– 80 minuuttia tapellaan kentällä. Sen jälkeen pilli soi, kätellään ja lähdetään vastustajien kanssa viettämään iltaa. Muistan lätkäajoilta, että jos pelissä tapahtuu jotain ikävää, niin siitä voi jäädä kauna.

Rugbypiireissä tilanteet selvitellään pelaamalla ja pelaajan kanssa pelin jälkeen yhdellä tuopillisella. Juuri seurallisuus pallopeleissä meitä taitaa viehättää. Joukkuelajit ovat ominaisia ihmiselle, sosiaaliselle eläimelle. Uudessa-Seelannissa rugby muistuttaakin uskontoa. Suomen kokoinen valtio tuottaa jatkuvasti maailman parhaita pelaajia.

img_9410verkkoonpieni

Viljanen on pelaajaksi vielä nuori iältään. Maailmanluokan pelaajat ovat tosin aloittaneet täysimittaisen harjoittelun jo lapsena, kun Viljanen oli jo lukiolainen harjoitellessaan tosissaan. Viljanen on kuitenkin ylittänyt Suomen tason. Englannissa Viljaselle tarjotaan ylläpito ja järjestetään työmahdollisuuksia, mutta ei makseta palkkaa.

– Pääsyy ulkomaille lähdössä on se, että voi oikeasti kehittyä paremmaksi ja testata sitä omaa tasoa. Näkee vähän, mitä pelaaminen on kovemmissa sarjoissa. Siellä, missä laji on oikeasti iso.

Vaikka häntä on jo tiedusteltu pelaamaan vielä kauemmas ulkomaille kovempaan liigaan, hän on realistinen.

– Voi olla aika kova haaste, että saisi rahaa ammattilaisena. Suomen mestaruus olisi vielä kiva voittaa. Kerta ei riittänyt.

Keltaisessa pelipaidassaan palloa pyörittelevä Viljanen poseeraa kuin luonnostaan. Kuvaamisen jälkeen hän pukee sponsorihupparin takaisin päälleen. Viljanen on melkoinen kultakimpale suomalaiselle rugbylle. Keulakuva, joka raivaa lajille tietä marginaalista. Hän on esimerkiksi ensimmäinen suomalainen rugbypelaaja, joka on perustanut omat sosiaalisen median sivunsa, ja kommunikoi niillä englanniksi, tietenkin. Seuraajia on satoja.

Viljanen on hyvin perillä myös mainostajien lajiin kohdistuvasta kiinnostuksesta. Hän on ollut mukana pohtimassa lajin yhteisiä markkinointisuunnitelmia. Viljasen mielestä rugby sopisi suomalaiseen mielenlaatuun, vähän kuin jääkiekko. Suomessa muutama suosittu laji, kuten jääkiekko ja jalkapallo, vie valtaosan junioreista.

– Olympialaiset toivat ensi kertaa mukana olleelle rugbylle valtavasti huomiota. Kun joku pääsee ulkomaille ja tehdään töitä lajin parissa, niin harrastajamäärät kasvavat, Viljanen toteaa.

Hän uskoo, että rugbya aletaan hiljalleen pitää oikeana lajina myös Suomessa. Se palkitsee varmasti vielä enemmän kuin parhaan pelaajan pystit.

Kun tämä juttu ilmestyy, Viljasella on muutakin tekemistä. Keskiviikkona iltapäivällä lentokone vie herrasmiehen seuraavaan seikkailuun. Pelaamaan huligaanien peliä sen syntykotiin.

 

Viljanen pelaa Suomen paidassa Viroa vastaan 22.10 Helsingin Myllypurossa.

 

img_9465verkkoonpieni

RUGBY

  • rugby on kehittynyt Rugby Schoolissa Rugbyssä Englannin Warwickshirellä pelatusta jalkapallon esimuodosta
  • rugby on jakautunut kahteen erilliseen muotoon rugby unioniin ja rugby leagueen
  • rugby unionin säännöistä on myös kehitetty oma seitsemän pelaajan joukkueella pelattava versio, jota nähtiin pelattavan Rion olympialaisissa
  • rugbyssa ei saa syöttää käsillä palloa eteenpäin, vaan palloa täytyy kuljettaa kantamalla, taaksepäin syöttämällä tai potkimalla
  • pisteitä tehdään kuljettamalla pallo vastustajan maaliviivan yli siten, että se koskettaa maata maalialueella (try), potkaisemalla pallo maalihaarukan läpi (conversion) maalipotkusta, jonka joukkue saa tryn jälkeen, pudottamalla kesken pelin pallo maahan ja potkaisemalla siitä (pudotusmaali eli dropgoal) tai rangaistuspotkuista
  • eri maalintekotavoista annettavat pisteet vaihtelevat
  • lajin kärkimaita ovat Uusi-Seelanti, Australia, Etelä-Afrikka, Brittein saarien valtiot, Argentiina, Ranska, Italia ja Fidzi