Helena ”Mörri” Seppälä ja Esa Kallio saivat Oriveden kulttuuripalkinnot

Juha Jäntti 06.12.2019 16:01 | Lähetä palautetta artikkelista
Oriveden kaupunki jakoi tällä kertaa poikkeuksellisesti kaksi kulttuuripalkintoa. Palkitut ovat Esa Kallio (vas.) ja Helena "Mörri" Seppälä. Mirja Toropainen ja Antti Nieminen ottivat vastaan 4H-yhdistyksen saaman vuoden nuorisotoimija -palkinnon. Mika Tapiolinna on tämän vuoden Kunnon kuntalainen.

Oriveden kaupungin kulttuuripalkinnon saivat tänä vuonna Helena ”Mörri” Seppälä ja Esa Kallio. Palkinnot luovutettiin perinteiseen tapaan itsenäisyysjuhlassa.

Vuoden nuorisotoimijan palkinnon sai Oriveden 4H-yhdistys. Vuoden urheilija on Juuso Hassi, ja vuoden veteraaniurheilijaksi valittiin Tanja Tanila. Vuoden nuorisojoukkue on OrPon A-tyttöjen joukkue.

Vuoden joukkueen palkinnon sai Oriveden Ampujat. Vuoden nuori urheilija on Kerttu Lehmus. Vuoden valmentaja on Sami Snellman, ja Kunnon kuntalaiseksi valittiin Mika Tapiolinna.

Emeritusprofessori Seppo Knuuttilan juhlapuhe vei ajatukset seudun menneisyyteen ja kulttuuriperinnön tallentamiseen. Hän nosti esille Oriveden museoyhdistyksen ensimmäisen puheenjohtajan, Hugo Hörtsänän esimerkkinä ihmisistä, joille perinteet ja niiden taltiointi jälkipolville ovat olleet suoranainen elämäntehtävä.

– Hörtsänä sai aikaan todella paljon sen lisäksi, että hän teki maanviljelystyötä ja hoiti tilaansa. Perinneharrastus oli hänelle tärkeää. Hän perusti mailleen runsaslajisen arboretumin. Hän suunnitteli ja kutoi ryijyjä. Lisäksi hän ehti moniin luottamustehtäviin.

Knuuttila luonnehti Hörtsänää rientoisaksi ihmiseksi, jonka näkemyksellinen toiminta rikastutti koko seutua. Tällaista ihmistä voidaan kutsua mikrohistorian käsittein tyypilliseksi poikkeukseksi.

Seudun historian ja muistitiedon yhdistelmät ovat Knuuttilan mukaan aktiivisen ja näkemyksellisen toiminnan tuloksia. Ne eivät ole vain katoavan kulttuuriperinnön viimeisiä kajastuksia.

– Jos tämän päivän toimintamme välittää monipuolisen ja kiinnostavan kuvan mennestä maailmasta, se on merkki elävästä kulttuuritahdosta juuri nyt. Jos annamme menneisyyden unohtua, se antaa huonon kuvan tästä päivästä ja siitä, miten jatkuvuuden idea muutosten keskellä on kadotettu.

 

Oriveden puhallinorkesteri avasi ja päätti itsenäisyysjuhlan.

 

Emeritusprofessori Seppo Knuuttila luonnehti Hugo Hörtsänää rientoisaksi ihmiseksi, jonka näkemyksellinen toiminta rikastutti koko seutua. Tällaista ihmistä voidaan kutsua mikrohistorian käsittein tyypilliseksi poikkeukseksi.