Häme Cup huipentuu lauantaina Rönnin vetoon

Oriveden Sanomat 13.10.2017 16:24 | Lähetä palautetta artikkelista
Vanajan saaliskaloja.

Ennen Häme Cupin viimeistä osakilpailua Rönnin vetoa huomenna lauantaina Längelmäveden Uistelijoiden edustajat ovat jälleen hyvillä sijoituksilla tässä Suomen suurimmassa vetouistelucupissa. Häme Cupista on takana kuusi osakilpailua, viimeksi kisailtiin Vanajavedellä. Vanajalla osallistujien haaveissa siintää suuri hauki, jonka saalistajalle palkintona on vene.
Tänä vuonna Längelmäveden Uistelijoiden parhaan venekunnan sijoitus oli yhdeksäs 177 venekunnan joukosta. Sen otti Marko Hartikaisen venekunta. Tällä sijoituksella Hartikainen varmisteli teoriassa pääsynsä Häme Cupin kautta vuoden 2018 vetouistelun SM-kisoihin.
Ennen viimiestä osakilpailua näytti siltä, että Uistelijoilla olisi kaksi edustuspaikkaa SM-kisoissa 2018, ja mahdollisuus kolmanteenkin edustajaan on olemassa. Ari Svennin venekunta on paikkansa SM-kisoihin jo varmistellut ennen Vanajaa.
Hauki, jolla tänä vuonna Vanajalla vene voitettiin, painoi 9 080 grammaa, ja voittaja oli tuttu Nikollskijin venekunta.

Menneenä kesänä Häme Cupissa kalansaanti on ollut vähintäänkin vaikeaa. Oman mausteensa on luonut uusi kisa-aikataulu ja kisojen siirtyminen lähes kaikissa osakilpailuissa viiden punnittavan kalan per kalalaji systeemiin. Kuitenkin jokaisessa kisassa vähintäänkin kärkikymmenikköön tai hyvin lähelle on saatu Längelmäveden Uistelijoiden venekuntia.
Seuran venekunnista paras sijoitus kesällä oli Hartikaisen venekunnan toinen sija Näsin uistelussa, ja kirsikan kakun päälle toi tuon kisan suurin kuha, jolla oli painoa yli 4 kiloa.

Kokemuksen ja saatujen tietojen mukaan kesä on ollut erittäin vähäsaaliinen, eikä pelkästään vetouistelussa. Liekö kylmä kesä ja sitä myöten kylmät vedet olleet syynä tähän, ainakin kuhan saannissa? Keväällä kaikki näytti vielä oikein hyvältä, kun järjestettiin Längelmäveden Uistelijoiden ensimmäinen jäsentenvälinen kisa toukokuulla. Tuolloin saaliit olivat erittäin hyvät. Voiton vei Aittokallion Seppo venekuntineen hyvällä haukisaaliilla.
Seuraava seuran kisa, jotka muuten ovat avoimia ihan kaikille halukkaille, osoitti kuinka vaikeaa vetouistelu lajina on. Heinäkuussa järjestetty Kuhatreffit oli kaikille mukana olleille venekunnille vaikea kisa. Punnitukseen hyväksyttiin siis vain kuhia. Voittajaksi kruunattiin Auli Tammen kipparoima venekunta, jossa miehistönä oli Sakari Lehtonen. Sama venekunta putsasi palkintopöydän myös kisan suurimman kuhan ottajana.
Olosuhteiden vaikeutta kuvastaa, että vain kahdella venekunnalla oli enemmän kuin yksi kuha punnitukseen tultaessa. Tammen ja Ville Kuopun venekunnat saivat punnitukseen kaksi kuhaa kumpainenkin.

Uistelukauden päätähtäin Längelmäveden Uistelijoille on 14. lokakuuta Häme Cupin vuoden 2017 grande finale ja seuran mestaruuskisa maakuntajärvellämme Längelmävedellä, perinteikäs Rönnin veto.  Tämäkin kisa järjestetään viiden saaliskalan systeemillä, ja saaliskaloja ovat ahven, hauki ja kuha.
Rönnin kisaan jokainen uistelija teroittaa koukkunsa, käyttää kaiken osaamisensa ja tietysti toivoo Ahdiltakin suotuisaa asennetta venekuntaa kohtaan mahdollisimman hyvän saaliin saamiseksi. Kisakeskuksena Rönnin vedossa toimii Rönnin lava Eräjärvellä.