Eräpyhän historia on täynnä tarinoita

Juha Jäntti 12.09.2018 15:31 | Lähetä palautetta artikkelista
Esa Kallio kertoi Eräpyhän historiaa ja tarinoita Eräjärven kylältä ja etäämpääkin saapuneille kuulijoille.

Eräjärvi ja lähiseutu maailmalle -hanke järjesti elokuun puolella Eräpyhä-tarinaillan. Tarkoituksena oli saada osallistujilta kertomuksia siitä, mitä ihmiset ovat kokeneet tuolla perinteikkäällä ja luonnonkauniilla alueella.

– Kertomukset voivat olla tarua tai totta, kaikki kiinnostaa, hankkeen työntekijänä toimiva Marjo Mäkinen-Aakula sanaili tervetuliaisiksi.

Hankkeen tavoitteena on tehdä Eräjärven aluetta tunnetuksi, ja Eräpyhä on tienoon tärkeä luontomatkailukohde. Tarinailta toi kyläkunnan ihmisiä yhteen keskustelemaan myös verkostoitumisesta ja yhteistyömahdollisuuksista.

Alkuun muistoistaan kertoi Kalevi Montela, joka vietti aikoinaan 40 peräkkäistä kesää Eräpyhässä.

– Olimme kaksoisveljeni Olavin kanssa kolmen kuukauden ikäisiä, kun vanhempamme toivat meidän ensi kertaa tuohon pienen matkan päähän Härmälän mökille vuonna 1948.

Oma mökki valmistui nykyisen laavun paikalle 8 vuotta myöhemmin. Perhe tuli sinne joka vuosi heti kesäkuun ensimmäisenä päivänä ja viipyi aina elokuun loppuun. Kalevi ja hänen sisaruksensa perheineen jatkoivat perinnettä aikuisiällä.

Mökki purettiin vuonna 1987, kun kunta ei jatkanut enää maa-alan vuokrasopimusta.

SM-pilkkikisat järjestettiin Längelmävedellä vuonna 1997, ja Eräpyhä oli tapahtumien ytimessä. Sirpa Vuohelainen toimi kisojen pääsihteerinä.
Laavu oli juuri valmistunut. Kisavieraaksi saapunut Irlannin suurlähettiläs vihki laavun käyttöön.
– Silloin oli lämmintä yli 10 astetta, eikä jäällä ollut yhtään lunta. Oriveden porukka oli varustautunut piikkareilla, joilla oli hyvä juosta parhaille ahvenpaikoille.

Hannu Hakala on koonnut yhteenvedon Eräpyhän olemuksesta ja historiasta. Koska hän ei päässyt paikalle, Esa Kallio kävi läpi tiivistelmän keskeisiä kohtia.

– Eräpyhän ja Nunnankirkon vaiheista on olemassa monta erilaista selitystä. Ne ovat eri aikakausiin liittyviä osatotuuksia. Yhtä ainoaa oikeaa selitystä ei ole olemassa.

Lue lisää Eräpyhän menneisyydestä ja tulevaisuuden suunnitelmista 12.9. ilmestyneestä lehdestämme.