Eräjärven ja lähiseudun matkailua viedään taas askeleen pidemmälle

Anne Kotipuro 03.10.2017 15:45 | Lähetä palautetta artikkelista
Valmiina pistämään Eräjärven ja lähiseudun matkailua entistä myyvemmiksi paketeiksi lähelle ja kauas: Ulpu Aho (vas.) ja Marjo Mäkinen-Aakula.

Eräjärven matkailuprojektiin pestattu kaksikko täydentää toisiaan, koska 8 vuotta Rönnissä eri töitä tehnyt Ulpu Aho tuntee Rönnin kuin omat taskunsa.
Muuten monitaitoinen Marjo Mäkinen-Aakula taas jätti projektiin lähtiessään edellisen työnsä. Hän ehti olla 18 vuotta eripituisissa työsuhteissa Turun yliopistossa, viimeiset 9 vuotta Eräjärveltä Turkuun kulkien.
– Olisi tässä vielä aikaa muutakin tehdä, kuittaa Marjo Turun vuodet.
Viime viikolla hän piti siellä läksiäiset ja aloitti saman tien Eräjärven projektissa. Syyskuuhun osuivat oman tilan sadonkorjuu, töiden lopettaminen Turussa ja uusien aloittaminen.
Ulpu puolestaan pitää ensin kuukauden lomansa, sillä takana on tiivis kesä Rönnin ravintolapäällikkönä. Tarkoituksena on taas kesäksi palata ravintolapäällikön töihin ja talviaikaan tehdä töitä hankkeessa.

Ulpu on talvisin tehnyt luokanopettajan sijaisuuksia, ja kotona on pieni tyttö – leppoisampi talvi tarjoaa vastapainoa kesän pitkille työpäiville.
Marjolla puolestaan Jullisen tilan työt jatkuvat perunannostolla, ja puinnitkin olivat viime viikolla vielä kesken.
Orivesiläinen Ulpu tuli Rönnille ensimmäisen kerran vuonna 2003, ja hän kuvailee Rönnin henkeä aivan erityiseksi. Kaiken takana on aktiivinen yhteisö, jossa paljon tehdään talkoilla. Perinteisen tanssipaikan henkeä halutaan pitää yllä ja tuoda tänne ihmisiä.

Rönni on sikäli harvinaisuus, että paikka on kesäkuusta elokuulle päivittäin auki, ennen ja jälkeen sen  viikonloppuisin. Monet tanssihallit avaavat ovensa vain tanssi-illoiksi. Rönnin lava on myös muodoltaan poikkeava, perinteinen mutterilava. Uusittu keittiökin tarjoaa monenlaisia mahdollisuuksia.
– Täällä myös tiedetään, ettei kukaan tee mitään meidän puolesta, vaan itse on käärittävä hihat. Hankkeella on myös pieni ohjausryhmä, ja hanke muotoutuu tekemisen myötä. Se kannattaa muistaa, ettei mitään voi myydä, ellei sille ole hintaa mietittynä, Marjo Mäkinen-Aakula sanoo.

Molemmat ovat yhtä mieltä siitä, että Eräjärven seudulla on potentiaalia vaikka mihin. Prosessi ottaa aikansa, vaikka osa jutuista voi lähteä äkkiäkin liikkeelle. Palvelujen tarjoajia voidaan sparrata, mutta varsinaista yritysneuvontaa ei saa antaa.
– Joka kevät, kun aloitellaan Rönnin hommia, EräU:n puheenjohtaja Jussi Valve painottaa, ettei joku ole ehkä koskaan käynyt täällä, joten heti ovelta saakka on luotava kokemus, että haluaa tulla tänne uudestaan ja tuo kaverinsakin. Se vaatii palveluasennetta! Ulpu muistuttaa.

Lue lisää hankkeesta keskiviikon 4.10. lehdessä!