Jumppatunti vei juoksulenkille – jatkossa myös lasten ja nuorten vältettävä ryhmissä tapahtuvaa ulkoilua

Juha Jäntti 18.03.2020 14:47 | Lähetä palautetta artikkelista
Kasiluokan etäjumppatunnilla mentiin lähialueen oppilaiden kesken lenkille. Mukana olivat keskiviikkona Onni Järvinen, liikunnanopettaja Harri Raitala, Aaro Kuusela, Aaro Snellman, Nuutti Eeli ja Veeti Rantakallio.

Oriveden koulut toteuttavat keskiviikosta lähtien laajamittaisesti etäopetusta, kun koulut ovat muutoin kiinni paitsi 1.–3. luokkien osalta. Yhteiskoulun ja lukion liikunnanopettaja Harri Raitala vei kahdeksannen luokan pojat juoksulenkille, jonka startti tapahtui paloaseman kohdilta 58-tien varrella. Matkaa tehtiin kevyen liikenteen väylää pitkin.

– Kutsuin tänne paikan päälle keskustassa ja lähitienoolla asuvat pojat, joille matka ei ole kovin pitkä. Porukka tulikin tänne oikein mukavasti. Yksi on sairaslistalla, mutta hänen kohdallaan ei ole kyse koronaviruksesta, Raitala kehui lenkkeilyn lomassa.

Kauempana asuvat koululaiset ovat lähettäneet videoita, jotka kertovat, että jumppatunnille on osallistuttu myös kylillä. Päivän teemana oli tällä kertaa juoksu.

Erilaisia liikuntamahdollisuuksia rajaa se, että kaikki sisäliikuntatilat on suljettu. Vaihtoehdot ovat ulkosalla juuri nyt vielä rajalliset, mutta kevään eteneminen tekee tilanteen monipuolisemmaksi.

– Kunhan kelit lämpenevät, pyöräily on hyvä liikuntamuoto jumppatunnillekin. Ehkä voimme mennä sopivalla porukalla myös monitoimikaukaloon vaikka kuntopiiriä tekemään. Siellä on mahdollista järjestää tilaa siten, että oppilaat eivät ole liian lähellä toisiaan.

Raitalalla oli lenkillä seuranaan puolenkymmentä juoksukaveria. Kasiluokkalaiset olivat vahvasti sitä mieltä, että yhteiselle lenkille oli mukava tulla.

– Olisin paljon mieluummin koulussa kuin etäopetuksessa. Koulussa saa aina nähdä kavereita ja tehdä asioita yhdessä, Veeti Rantakallio kommentoi. Aaro Snellman oli samaa mieltä.

Raitala pyrkii järjestämään yhteisiä aktiviteetteja, jotta liikuntatunnit eivät jäisi pelkästään oppilaiden oman innostuksen ja mielikuvituksen varaan.

– Joka tapauksessa opettajilla on velvoite järjestää opetusta, ja oppilaiden pitää osallistua siihen. Koitamme nyt järjestää opetusta ja tekemistä mahdollisimman mielekkäällä tavalla ja monipuolisesti , vaikka se varmasti vaatiikin välillä ponnisteluja ja mielikuvitusta.

Pääministeri Sanna Marin tarkensi torstaina tiedotustilaisuudessa ohjeistusta sosiaalisten kontaktien välttämisen tärkeydestä myös lasten ja nuorten osalta. Heidän ei pidä kokoontua porukoihin eikä mennä ryhmänä pelaamaan ulkopelejä tai viettämään muuten aikaa yhdessä.

 

Edit 20.3.2020 Juha Jäntti: Muutettu otsikkoa. Lisätty pääministerin tuore kannanotto lasten ja nuorten kokoontumisten välttämisestä.