Ennakkoluulottomasti ilman kenkiä

Oriveden Sanomat 29.01.2020 12:10 | Lähetä palautetta artikkelista
Oriveden Kampuksen Klemetti-sali täyttyi lauantai-iltana tanssijoista, kun ensimmäistä kertaa järjestettiin villasukkatanssit. Taustalla soittaa Jussi Anteron yhtye.

Narikkaan jäävien kenkien asemesta jaloissa pyörivät villasukat Kulttuuriosuuskunta Pro Oriveden järjestämissä tansseissa lauantai-iltana. Omia jalkojani lämmittivät kummitätini tekemät, joululahjana saamani sukat. Värikkäät ja raidalliset villasukat ovat yhdet suosikkisukistani, jotka mielestäni sopivat minkä tahansa asun kanssa.

Ensimmäistä kertaa koskaan järjestettyjen villasukkatanssien oli alun perin tarkoitus ilahduttaa Villasukkajuoksun SM-kisojen jälkeen. Kisat siirtyivät lumitilanteen takia maaliskuulle, mutta tansseja ei tarvinnut perua.

– Villasukkajuoksuihin tarvitaan kyllä lunta, kun juokseminen ei muuten ole mukavaa eikä turvallista. Täällä pääsee ainakin villasukkajuoksufiilikseen. On hienoa nähdä, miten ennakkoluulottomasti ihmiset ovat ottaneet kenkänsä pois ja lähteneet tanssimaan, Anne Kahelin huikkasi järjestelyjen ohessa ja kehui lämmintä tunnelmaa.

 

Mirja ja Tarmo nauttivat villasukkien tuomasta turvallisuuden tunteesta tanssilattialla.

Villasukkatansseissa viuhui monenlaisia villasukkia, joita pidettiin jalassa ylpeydellä. Olivat ne sitten lahjaksi saadut, Klemetti-salin sisäänkäynnin vierestä ostetut tai itse neulotut, ne jalassa tanssijalka sai vipattaa ilman rajoitteita. Tansseihin oli toki lupa tulla kengätkin jalassa, mutta suurin osa selvästi suosi pelkkiä sukkia.

– Neuloin nämä itse Karhun suksien innoittamana. Omien lampaiden villasta, Hämeenlinnasta asti tanssimaan tullut Maire Hammar kertoi.

Mairen näyttävät villasukat ovat kestäneet vuodesta 1975 asti. Monotansseissa hän kertoi kyllä käyneensä ja hiihtäessä samat sukat ovat olleet jalassa, mutta villasukissa tanssimisesta ei Mairella ollut aiempaa kokemusta.

– Tämä on oikein kiva ajatus. Jotain erilaista. Olen Västilästä kotoisin, mutten ole koskaan käynyt Oriveden Opistolla. Tulisin mielelläni myös Villasukkajuoksun SM-kisoihin, toivottavasti pääsen, Maire pohti.

 

Jongleeraava kaksikko Jonklööri Kalla ja Heittelijä Se-Temmu esittelivät taitojaan illan aikana.

Tanssimusiikista vastasivat Oriveden Kaupunginorkesteri sekä Jussi Anteron yhtye. Viihdettä tarjosivat myös Kalevi Montela, eli Jonklööri Kalla ja Teemu Lehtonen, eli Heittelijä Se-Temmu, joiden jongleerausesitys ilahdutti, kun musiikki taukosi hetkeksi.

– Joku kysyi jo, järjestetäänkö näitä tansseja lisää. Vielä ei ole tiedossa, emme ole ehtineet keskustella. Kaikenlaista tapahtumaa kyllä on tarkoitus järjestää, osuuskunnan hallituksen puheenjohtaja Reijo Kahelin kommentoi ja esitteli omia sukkiaan.

Yllään Reijolla oli lahjoitetut villasukat ja niiden lisäksi hänen kaulassaan roikkuivat aivan pienet villasukat, jotka joku antoi koristamaan tanssiasua.

 

Reijo Kahelin sai lahjaksi pienet koristevillasukat.

Myös Anne Kahelinin villasukat olivat lahjoitetut. Osuuskunnalle on tullut lahjoituksena useita sukkapareja, joita oli arpojen ja erilaisten käsitöiden lisäksi myynnissä Klemettisalin aulassa tanssien aikaan. Laajasta valikoimasta sukkia löytyi lukuisiin tyyleihin ja tilanteisiin.

– Joskus oli kravatteja myynnissä baarin narikassa, jos joltain oli unohtunut, nauroi Pekka Heikura, joka oli juuri hankkinut itselleen villasukat myyntipisteeltä.

Oranssi väri viehätti kirjavan raidallisissa villasukissa pyörähdellyttä Marjatta Erholtzia. Orivesiläinen Marjatta ei tullut hakemaan vauhtia Villasukkajuoksuihin, vaan tanssimisessa oli riittävästi jännitystä.

– Tämä on sopivampi laji. Olen tanssinut lapsesta asti. Villasukat jalassa onkin helppo tanssia, kun jalka luistaa niin hyvin, Marjatta ihasteli.

– Tämä on ihan upeaa! Ja on turvallisempaa kuin kengät jalassa, parketilta istahtamaan päässeet Tarmo ja Mirja totesivat.

Ainakin jaloille tallominen lienee kivuttomampaa villasukilla ja parketilla luistavat sukat tarjoavat mahdollisuuden vapaampaan liikkumiseen. Silmiinpistävää on myös, miten hyvin persoonallinen villasukka kruunaa asun kuin asun.

 

Teksti ja kuvat: Anna Weckström

 

Anne Kahelin sai villasukkansa lahjoituksena.

 

Aulasta sai ostaa villasukkia, jos vaikka omat olivat unohtuneet kotiin.

 

Marjatta Erholtz valitsi villasukkansa värien perusteella.

 

Pekka Heikuran tanssijalka alkoi vipattaa jo Klemettisalin aulassa.

 

Oriveden Kaupunginorkesteri sai ihmiset liikkeelle heti alkuillasta.