Enää ei tarvitse siirrellä kalustoa, kun hälytys tulee

Juha Jäntti 05.12.2019 15:49 | Lähetä palautetta artikkelista
Korkeakosken VPK:n palokunnanpäällikkö Tero Uotila ja Pirkanmaan Pelastuslaitoksen pelastusjohtaja Olli-Pekka Ojanen silmäilivät tyytyväisinä uutta kalustohallia.

Juupajoen paloaseman laajennus on valmistunut. Käyttöönottoa juhlistettiin kahvitteluin keskiviikkona.

– Nyt on sen verran tilaa, että meidän ei tarvitse enää siirrellä kalustoa silloin, kun tulee lähtö. Tähän asti erityisesti erilaisiin pelastustoimiin tarkoitetut varusteperäkärryt ovat olleet hallissa ahtaasti vieretysten ja peräkkäin, Korkeakosken VPK:n palokunnanpäällikkö Tero Uotila kiitteli.

Toimivilla ja uudenaikaisilla tiloilla on merkitystä siinä, miten sopimuspalokunta saa vapaaehtoisväkeä riveihinsä. Korkeakoskella on nyt hälytyslistalla viitisentoista aktiivia palokuntalaista.

– Homma juuri ja juuri pyörii tällä porukalla. Väkeä saisi olla tuplasti, silloin olisimme jo melko hyvässä tilanteessa, Uotila arvioi.

Aluepalopäällikkö Heikki Kojo pitää hänkin laajennusta tärkeänä palokuntatoiminnan vetovoiman kannalta. Pälkäneen, Kangasala, Oriveden ja Juupajoen muodostamalla alueella toimii kaksi paloasemaa Pirkanmaan Pelastuslaitoksen vakinaisen väen voimin. Suurin osa eli 8 paloasemaa on sopimuspalokuntien vastuulla.

– Juupajoki on meille muutenkin tärkeä tukikohta. Korkeakosken sahat ovat lähellä, ja toisaalta paloasema palvelee laajaa maaseutualuetta. Oleellista on, että Juupajoella on olemassa ensivastevalmius.

Paloasemarakennuksen omistaa Juupajoen kunta, joka myös vastasi laajennuksen toteutuksesta. Pirkanmaan Pelastuslaitos on vuokrannut tilat, ja Korkeakosken VPK vastaa siellä käytännön pelastustoiminnasta.

Paloaseman kalustoon kuuluvat sammutusauto, säiliöauto ja kaksi miehistönkuljetusautoa. Kaksi ensin mainittua ovat Pelastuslaitoksen omaisuutta, ja pienemmät ajoneuvot kuuluvat VPK:lle.

Perävaunukalustoa on olemassa vesihuoltoa ja öljyntorjuntaa varten. Myös venetraileri sekä mönkijän ja letkukärryn yhdistelmä kuuluvat varustukseen.

Laajennusosa sisältää kalustohallin, erillisen kaluston pesuhallin sekä toimisto- ja sosiaalitiloja.

 

Peräkärreihin sijoitettu pelastuskalusto on ollut vanhan hallin puolella usein hankalasti saatavilla hälytyslähtöihin. Tilanne paranee lisätilojen myötä. Mönkijäkaluston äärellä ovat pelastuspäällikkö Teemu-Taavetti Toivonen, aluepalopäällikkö Heikki Kojo ja palokunnanpäällikkö Tero Uotila.

 

Juupajoen paloaseman laajennusosa on kuvassa rakennuksen oikeanpuoleinen osa. Kolme rinnakkaista nosto-ovea kuuluvat vanhaan osaan.