Cupin puolivälierä kuin vuoristorataa, voitto lopulta OrPolle

Anne Kotipuro 14.11.2018 23:27 | Lähetä palautetta artikkelista
Pallo on yllättäen pudonnut kotijoukkueen kenttäpuoliskolle. Jutta Riikionen (vas. selin), Jenni Mäkinen, Kayla Haneline ja passari Mila Viljanen eivät ehdi reagoida, Nikki Taylor yrittää vielä syöksyä. Kuva Juha Jäntti.

 

OrIveden Ponnistusta ei ehkä pidetty ennakkosuosikkina lentopallon Suomen cupin puolivälierässä keskiviikkoiltana LP Kangasalan kotisalissa. 

Vuoristoratamaisten laskujen ja nousujen jälkeen OrPo kuitenkin selvitti tiensä cupin välieriin erin 3-2 (17-25, 25-19, 21-25, 25-22, 17-15).

Viisieräisen ottelun ratkaisuerässä LP Kangasala johti jo 8-3, mutta kaukaa takamatkasta OrPo kampesi itsensä tasoihin ja voittoon, vaikka kotijoukkueella oli jo erä- ja ottelupallo tilanteessa 14-13.

 

 

Avauserässä OrPo johti useampaan kertaan, mutta LP Kangasala nousi kerta toisensa jälkeen rinnalle ja voitti lopulta selvin numeroin. Erää leimasivat pitkälti kotijoukkueen Jutta Riikosen vaikeat syötöt.

Seuraavaa erää OrPo lähti viemään tätäkin vahvemmin ja johti jo 13-3, sitten 17-4, mutta niin vain LP Kangasala tässäkin erässä hivuttautui lähemmäs. Riikosen syöttövuoro sentään katkesi 3 peräkkäisen pisteen jälkeen, mutta virolaisvahvistus Nette Peit sai useamman onnistuneen hyökkäyksen läpi. 

Erässä nähtiin myös OrPon Saara Holmin komea 7 pisteen syöttöputki tilanteesta 3-6 lähtien, jonka vasta kotijoukkueen toinen aikalisä katkaisi. Lopulta OrPo vei erän 25-19 Netta Rekolan ratkaistessa eräpallon.

 

 

Kolmoserää mentiin pisteiden valossa varsin tasaisesti, mutta hyökkäysten kovuudessa kotijoukkue oli selkeästi edellä. OrPon pelaajat yrittivät useimmiten ratkaisuja kovin pehmeillä iskuilla, ja pallo nousi kerta toisensa jälkeen edelleen pelattavaksi. 

Päävalmentaja Apostolos Oikonomou yritti välillä kaksoisvaihtoakin, jossa passariksi tuli Maria Tuominen, mutta kun siitä ei ollut apua, vaihto purettiin. Kotijoukkue johti jo 24-18, mutta pitkästä takamatkasta huolimatta OrPo jaksoi vielä taistella ja selvitti peräti 3 eräpalloa. Neljännessä pallo karkasi, ja erä päättyi lukemin 25-21 LP Kangasalalle.

LP Kangasalan kovimpia tykkejä olivat joukkueen kapteeni, amerikkalainen keskipelaaja Kayla Haneline, sekä ensimmäisessä pelissään uudessa joukkueessa vahvasti iskenyt hakkuri Nikki Taylor, samoin muutaman kerran yllättänyt keskipelaaja Jenni Mäkinen. Myös Nette Peit onnistui usein hyökkäyksissään.

 

 

Melkoisesti tasoitusta OrPo sai siitä, että LP Kangasalan ykköspassari Mita Uiato oli kotimaassaan USA:ssa lähiomaisen hautajaisissa. Kentällä häärännyt Mila Viljanen ei ollut passeissaan yhtä juonikas.

Neloserää OrPo pelasi veitsi kurkulla, ja lähes tasatahtia edettiin pisteissä. Peliä ryydittävät monet hienot taistelupallot, ja erän loppupuolella OrPon Saara Lepistö satutti sormensa. Irvistykset näkyivät katsomoon asti. Se teipattiin, ja Lepistö saattoi vielä palata kentälle.

Vieraat johtivat jo 24-18, mutta nyt kotijoukkue pitkitti ratkaisua ja kipusi pelottavan lähelle, numeroihin 22-24. OrPon aikalisän jälkeen Saara Holm kuitenkin ratkaisi erävoiton vieraille.

 

 

Vuoristoradassa riitti vielä nousuja ja laskuja myös viidenteen erään. Kotijoukkue oli vetäissyt jo kaulaa numeroihin 8-3, kun OrPon aikalisä käänsi pelin kulkua. 

Saara Holmin syöttövuorolla OrPo sai 3 tärkeää pistettä, ja seuraavassakin syötössä hän taisi olla päättäjänä. Saara Lepistön syöttäessä päästiin tasoihin, ja tilanteessa 10-11 nähtiin yksi illan komeimmista taistelupalloista.

Nikki Taylorin laittaessa hankalia, matalia aloituksia OrPo oli taas tiukilla, ja emännille oli jo ottelupallokin, mutta fanien riemuksi OrPo tasoitti ja sinnitteli puolestaan ottelupallon, jonka syötti Netta Rekola ja päätti Sara Lepistö.

 

 

Näin OrPo tarjosi jännitystä koko rahalla äänekkäille faneilleen ja antoi Jokisen Uskolle parhaan mahdollisen syntymäpäivälahjan… Peli ei ollut tasokkainta mahdollista ja paljon parannettavaa jäi, mutta lopputulos on tärkein. 

Cupin välierävastustaja sen enempää kuin seuraava pelipaikkakuntakaan eivät vielä ole tiedossa, mutta neljän parhaan joukkoon pääsykin lämmittää, kun hakkuripeli kuitenkin hakee itseään ja passitkin olivat melko arvattavia. Keskihyökkäyksiä saati takapasseja nähtiin Erica Handleylta harvakseen, jos ollenkaan.

Ottelun parhaina pelaajina palkittiin Nelli Rantanen vieraista ja Kayla Haneline kotijoukkueesta.