Aurinkoenergia veti salin täyteen kuulijoita

Juha Jäntti 25.10.2019 13:30 | Lähetä palautetta artikkelista
Yrittäjä ja konsultti Timo Jodat kertoi valtuustosalin täyttäneelle yleisölle aurinkoenergian järkevästä hyödyntämisestä.

Metsäkeskus Pirkanmaan järjestämä aurinkoenergiailta veti torstaina yleisöä valtuustosalin täydeltä. Yrittäjä ja konsultti Timo Jodat kertoi aurinkolämmön ja aurinkosähkön hyödyntämisestä erityisesti kesämökeillä, pientaloissa ja maatiloilla.

Jodatin perusviesti oli, että aurinkoenergian käyttö on ympäristön kannalta hyödyllinen ekoteko. On kuitenkin tärkeää ymmärtää, missä käyttökohteissa aurinkolämpö tai aurinkosähkö on todella toimiva ja myös kustannustehokas vaihtoehto.

Auringon lämpösäteily on Suomessa energiakäytön kannalta riittävällä tasolla melko rajallisen aikavälin keväästä alkusyksyyn. Siksi aurinkoenergia on hyödyllistä kohteissa, joissa energiaa voidaan hyödyntää nimenomaan tällä aikavälillä. Energialle olisi paljon käyttöä talvella, mutta silloin aurinkoenergian saanti on vähäistä.

Esimerkki kustannustehokkaasta aurinkoenergian hyödyntämisestä on kesämökin aurinkosähkölaitteisto. Kun sähköverkon ulottaminen mökkitontille asti on usein hyvin kallista, aurinkosähkön käyttö on järkevää ja edullista.

Aurinkolämpö puolestaan soveltuu lämpimän käyttöveden tuottamiseen kesäkaudella. Tällainen ratkaisu voi tuoda näkyviä kustannussäästöjä esimerkiksi omakotitalossa, jossa asuu useampihenkinen lapsiperhe.

Aurinkoenergiatapahtuma oli osa Biobisnestä Pirkanmaalle -hanketta. Metsäkeskus on järjestänyt vastaavia tilaisuuksia noin puolessa Pirkanmaan kunnista. Yksi kierros on takana, ja uusi alkaa pian, koska kiinnostus aihetta kohtaan on ylittänyt odotukset.

Hankkeen tavoitteena on edistää biotaloutta Pirkanmaan alueella.  Hankkeen pyrkii vähentämään päästöjä lisäämällä biopohjaisen ja uusiutuvan energian käyttöä maakunnan energiataloudessa. 

Lue aiheesta laajemmin 30.10. ilmestyvästä lehdestämme. Päivitämme lähipäivinä myös tämän verkkojutun sisältöä.