Uusimmat

Katseet tulevaisuuden kasvuun - 18.04.2019 11:14

Ilmastonmuutos on laittanut toimimaan etenkin nuoria, jopa lakkoilun merkeissä ympäri Suomeakin. Ilmastonmuutokseen reagointi markkinatalouden realiteettien ehdoilla on tärkeää, tosin oppilaita tulisi kannustaa työntekoon ja tekemään itse tekoja ilmastonmuutoksen torjumiseksi. Lakkoilemalla ei yhteiskuntaa eteenpäin rakenneta. Lue lisää »

Me ja muut vai muut ja me? - 03.04.2019 13:53

Näin kysymysmerkkien täyttämän Brexitin kynnyksellä kävi mielessäni, miten monikaan ei tule ajatelleeksi elämän helppoutta maailmassa ilman rajoja. Suomessahan asia on ollut tuttua jo vuodesta 1952, jolloin passivapaus pohjoismaiden välillä tuli voimaan. Lue lisää »

Nakkimukeja ja pudotuspelejä - 21.03.2019 13:25

Se on taas täällä. Se menee suoraan hermoihin. Se aiheuttaa enemmän riemua kuin kevään ensimmäinen leskenlehti, karvaamman pettymyksen kuin huhtikuussa iskevä takatalvi ja herättää kiivaammat keskustelut kuin lumen alta paljastuva koirankakka. Lue lisää »

Kehitys ei kehity - 20.03.2019 15:17

Suomen kieleen on pesiytynyt typerältä kuulostava ilmaus kehitys kehittyy. Sille on käyttöä, kun ihastelemme kännykkämme tai automme uusia ominaisuuksia. Ongelma on kuitenkin siinä, että kehitys nimenomaan EI KEHITY, vaan menee takapakkia. Tämä koskee erityisesti palveluita. Lue lisää »

Kuorsauksesta ja katkoista vienoon pihinään - 13.03.2019 16:04

Kuorsaukseni oli yleinen vitsin aihe, koska se kuulemma kantautui yläkerrasta alakertaan asti. Huonekavereita varoitin aina etukäteen äänekkäästä nukkumisestani. Muuten en osannut olla huolissani unen laadusta, sillä nukahdin suunnilleen saman tien pään painuttua tyynylle, ja uudelleen nukahtamisessakaan ei ongelmia ollut.
Äidin huomautukseen katkonaisesta kuorsauksesta en ensin kiinnittänyt isommin huomiota, voihan sitä mölyä syntyä epätasaisestikin. Mutta lopulta epäily heräsi ja lähdin hakemaan apua. Oli jo aikakin! Lue lisää »

Turkistarhoilta leikkaussaliharjoitteluihin - 27.02.2019 15:06

Meillä on ollut huippu syyslukukausi Tartossa. Aiemmin kerroin, kuinka minua hieman pelotti tämä vuosi, mutta syksy päätyikin olemaan mielenkiintoisin kaikista!
Opiskelimme laajasti eläinlääkäripraktikon töissä tarvittavia oppiaineita, kuten anestesiologiaa, sisätauteja, gynekologiaa, kirurgiaa ja radiologiaa. Lue lisää »

Orivesi villasukissa - 21.02.2019 12:41

Viikonloppuna Orivedellä nähtiin jälleen kerran, mitä hyvä idea, yhdessä tekemisen ilo sekä periksiantamattomuus voivat parhaimmillaan tuottaa. Saimme kokea upean tapahtuman, jossa kisaili villasukissa monenlaista sakkia iältään kaksivuotiaasta yli kahdeksankymppiseen. Nämä villasukkajuoksun SM-kisat eivät olisi toteutuneet ilman kymmeniä talkoolaisia ja tuhansia talkootunteja. Lue lisää »

”Plaisir” oli kadonnut, oli johtopäätösten aika - 08.02.2019 19:08

Joulun ajan halusin rauhoittaa täysin perheelle, ystäville ja rentoutumiselle.
Sen jälkeen alkoivatkin muut pähkäilyt. Kuten varmaan monet ovat huomanneet, olen palannut Suomen liigaan ja Lentiskerhon riveihin. Lue lisää »

Koeta miettiä, mitä suuhusi pistät! - 01.02.2019 11:59

Hiljattain ilmestynyt FinRavinto-tutkimus kertoo, että me suomalaiset syömme keskimäärin hyvin epäterveellisesti. Siis yhä, vaikka joka tuutista tuntuu tulevan tietoa: syö niin tai näin, niin voit hyvin. Lue lisää »

Hyvät samanlaiset erilaiset kansalaiset - 17.01.2019 17:00

Totta se on. YK:n onnellisuusraportin (2018) mukaan suomalaiset ovat maailman onnellisin kansa. Kyllä tätä maailmalla ja meilläkin on ihmetelty. Lue lisää »

Kasvimaageenit aktivoituvat, kun aurinko pilkahtaa - 10.01.2019 10:27

Ryytimaa uinuu vielä talviuntaan hangen alla, mutta jossakin ihon alla kasvimaageeni jo hiljalleen aktivoituu. Helmikuussa viimeistään se on täydessä iskussa, ja saa suunnittelemaan taimikylvöjä. Lue lisää »

Villaisia fantasioita - 03.01.2019 14:31

Sain sellaisen ajatuksen, että myös minä, vaatimaton orivesiläinen eläkeläinen, voin osaltani auttaa alkanutta juhlavuottamme tulemaan ikimuistettavaksi tarjoamalla muutaman idean. Kun meillä kerran pidetään Villasukkajuoksun SM-kisat, niin voisimme samalla hiihdellä parketilla sukkasillaan, kun kerran Mietaakin tulee. Lue lisää »

Tappioputki viimein ohi - 20.12.2018 11:35

Uusi alku, uusi kausi, mielen nollaus. Näin sovimme Lilleen tehdyn reissun jälkeen, jolta tulimme kotiin jälleen pisteittä.
Peli Marcq En Baroeulia vastaan oli luokaton, ja paineet voitosta näkyivät suorituksissa. Ennen peliä valmentajamme teki hyvin selväksi, että tämä peli on voitettava, muuta vaihtoehtoa ei ole. Lue lisää »

Toimittajankin totuuden hetki - 20.12.2018 11:18

Yksi päivän puheenvuoroista käsitteli ilmastonmuutosta. Vihreä Lanka -lehden toimittajat haastoivat meidät muut ottamaan ilmastonmuutoksen huomioon työssämme uudella tavalla ja asenteella. Lue lisää »

Miksi edes pitäisi olla niin itseohjautuva? - 17.12.2018 14:25

Olen ihmeissäni. Uusi opetussuunnitelma puhuu entistä aktiivisemmasta ja itseohjautuvammasta oppilaasta. Unelmaoppilas on kaiketi itseohjautuva ja omatoiminen oppija, joka itse ottaa vastuuta. Lisäksi hän tietysti ottaa leikiten haltuun digitaalisuuden ja ilmiöoppimisen. Huh heijaa.
Sama mantra on osittain levinnyt jo varhaiskasvatukseen. Sielläkin lasten pitäisi yhtäkkiä olla jotenkin kauhean omatoimisia. Lue lisää »

Kuka kehtasi viedä eläkeläisten karaokelaitteet? - 17.12.2018 14:08

Poliisi selvittelee Länkipohjassa tapahtuneita murtoja ja toivoo niistä vihjeitä. Murtautuja on rikkonut Symppiksen vieressä toimivan Näpsäkkä-puodin ikkunan ja vohkinut puodista muun muassa hyvän summan rahaa, muutaman tietokoneen ja karaokelaitteen.
Kenties sama varas on sitten jatkanut Salen kylmävarastoon, josta ei tosin ole tarttunut saaliiksi mitään. Uutinen ei ole ainoa laatuaan, vaan juuri kesällä uutisoitiin muutamista pahoinpitelyistä ja murtojakin tapahtui. Lue lisää »

Marraskuuta mennään, - 21.11.2018 15:41

ja pikkuhiljaa on havaittavissa talven merkkejä. Lehdet varisevat hiljalleen puista ja sateiset päivät ovat lisääntyneet. Aurinko on kuitenkin esiintynyt tasaisin väliajoin jakaen omaa energiaansa ei niin hyvin alkaneeseen kauteen. Lue lisää »

Rangaistus, joka kävi kantapäälle - 07.11.2018 17:08

Lokakuu on mennyt vähän kuin jäitä poltellessa. Harvoin olen näin syvästi ikävöinyt Länkipohjan juttukeikoille, tai Juupajoelle, tai Eräjärvelle. Olen lusinut kuukauden ajokieltoani, joka napsahti osakseni, kun rikesakkoja kertyi turhan monta turhan lyhyessä ajassa. Lue lisää »

Muista loistaa! - 07.11.2018 16:20

Keväällä kuuluu valittaa koirankakoista. Tässä vaiheessa syksyä, kun päiväksi sanotaan sitä kaurapuuron väristä ohikiitävää hetkeä pimeyden keskellä, valitetaan jouluvaloista. Minä en valita, minä valitan valaistumisen puutteesta. Minua riepoo se, että nykyisen teknologian ja kaiken maailman älylaitteiden keskellä ihmiset ovat täysin pimeitä. Lue lisää »

Voitto ja tappio ekoista sarjapeleistä - 07.11.2018 15:34

Pelikausi on alkanut. Ensimmäisestä pelistä haimme voiton 3–0 Toulousesta. Lue lisää »