Uusimmat

Mistä ottaa koppi? - 12.02.2020 15:22

Kunnan päättäjien toivotaan usein “ottavan koppia” asioista. Asioista, joiden ajatellaan edistävän paikkakunnan vetovoimaa, yritystoimintaa tai näkyvyttä.
Vaikuttaa siltä, että Oriveden ja Juupajoen lähinaapurissa Mänttä-Vilppulassa on otettu koppia vähän isommin kokonaisen lentokenttäasuinalueen kanssa. Lue lisää »

Kylät mahdollistavat edellytykset aktiiviselle elämälle - 12.02.2020 15:18

Länkipohja on vireä kylä keskellä kauneinta Suomea. Matkustaessa ei tarvitse jonottaa liikennevaloissa eivätkä auton renkaat kulu turhaan ratikkakiskojen päällä. Parkkipaikankin saa helposti, ja ennen kaikkea auton seisottamisesta paikallaan ei tarvitse maksaa. Lue lisää »

Ilman lupaamisia - 09.01.2020 10:01

Enpä rasittanut päätäni tälläkään kertaa uudenvuoden lupauksilla. Joskus olen kai jotain sellaista yrittänyt harrastaa, mutta mieleen ei ole jäänyt mitään mainittavampia tuloksia. Näillä eväin siis mennään. Lue lisää »

Ilmastollisia - 20.11.2019 16:31

Osallistuin syyskuussa toimittajille suunnattuun koulutukseen ilmastonmuutoksesta. Ilmatieteenlaitos on järjestänyt kyseisiä kursseja pian 20 vuoden ajan. Aihetta on siten pidetty esillä tätäkin kautta jo hyvän aikaa.
Aikomukseni on ollut tehdä kurssin annin pohjalta useampiakin juttuja ilmastonmuutokseen liittyen. Tarkoitus on tuoda teemaan paikallinen ulottuvuus. Tavoite on olemassa, vaikka liikkeellelähtö on ollutkin luvattoman kankeaa. Aihe on tärkeä. Lue lisää »

Vierähtävät vuodenajat - 02.11.2019 13:37

Taas on se aika vuodesta, jolloin syksy on peitonnut kesän ja talveen valmistaudutaan. Näihin vuodenajan siirtymiin liittyvät perinteet ovat tätä nykyä kirjavammat kuin koskaan. On ollut kesäasukkaiden veneenkääntäjäisiä, opiskelijoiden lakinlaskijaisia, venetsialaisia ilotulituksia, kaiken kansan sadonkorjuutapahtumia ja -lounaita sekä laittaudutaan kekrijuhliin, joilla on juurensa kauimpana. Lue lisää »

Näkymätön asiakaspalvelija - 23.10.2019 13:39

Työ, joka ei sovi kaikille, on hyvin suurelle osalle meistä jossain vaiheessa elämää toimeentulon lähde. Kaupan kassa on kritiikin kohteena monissa keskusteluissa monenlaisista syistä. Lue lisää »

Muutosta – ilman muuta - 17.10.2019 15:28

Olen koettanut taas innostua lenkkeilystä. Kävellen, ei minusta ikinä hölkkääjää tule. Paras  lenkki lähtee omasta pihasta, minulta sen kiertämiseen menee vähän alle tunti. Lue lisää »

Keitettäisiinkö kunnon kahvit –tekstin loppu puuttui - 17.10.2019 11:33

Yrjö Roosin kahvia käsittelevästä Näkökulma-kirjoituksesta 9.10. oli vahingossa jäänyt puuttumaan jutun loppuosa, jossa hän tutkii kahvin ja veden oikeaa suhdetta. Julkaistaanpa sekin nyt!   Lue lisää »

Keitettäisiinkö kunnon kahvit? - 11.10.2019 22:03

Muistaakseni olen nautiskellut kahvista jo äidinmaidon kera ja paljon ennen kouluikää keitelleeni itselleni kahvia sen aikaisella kaasuhellalla. Lue lisää »

Kuuluuko signaali kaikille? - 03.10.2019 14:40

Joitakin vuosia sitten Suomen hallitus havahtui siihen, että hyvät tietoliikenneyhteydet ovat samanlainen tasa-arvokysymys kuin sähköverkko, tiestö ja terveyspalvelut.
Sitten se ajatteli pestä itse kätensä ja velvoittaa operaattorit hoitamaan asian. Lue lisää »

Nautojen hoito tutuksi Mäntsälässä - 18.09.2019 17:45

Eläinlääkäriopiskelijan kesät ovat koostuneet tähän asti opiskeluja varten tienaamisesta tai kesäopintoja suorittamalla. Kesällä suoritin opintoihin kuuluvan tuotantoeläinharjoittelun Helsingin yliopiston tuotantoeläinsairaalalla.   Lue lisää »

Liian korkeat odotukset? - 21.08.2019 17:56

Yltiöpositiiviset työpaikan ylistykset ärsyttävät, sillä harvoin ne kuulostavat rehellisiltä. Ai, rakastat työtäsi, sinulla on ihanat työkaverit ja ymmärtäväinen pomo? Saat toteuttaa itseäsi sopivan haastavissa ja kiinnostavissa työtehtävissä? Niin varmaan! Lue lisää »

Kiitollisena kohti tulevaa - 16.08.2019 13:32

Kyllä on ollut haipakkaa ja mukavaa nämä kolme vuotta hanketyössä Oriveden kaupungin Leader-rahoitteisissa kehittämishankkeissa. Lue lisää »

Parahtelevat meteorologit ja muita sääilmiöitä - 07.08.2019 14:47

Kesän aikana on sattuneesta syystä jälleen tullut seurattua sääennusteita välillä hyvinkin tarkkaan. Suomessa ulkoilmatapahtuman onnistuminen kun riippuu ennen kaikkea säiden haltijan suosiollisuudesta.
Näppituntumalla sanoisin, että jos jokin asia sääennusteissa on lisääntynyt, se on viimeiseen asti kestävä epävarmuus ja säätilojen nopeat muutokset. Lue lisää »

Hinkuyskää hiilinielussa - 31.07.2019 14:06

Nyt pidetään paljon puhetta hiilinielusta ja hiilijalanjäljestä. Orivesikin on viime tietojeni mukaan niiden yli 50 kunnan joukossa, jotka ovat sitoutuneet pienentämään hiilijalanjälkeään. Lue lisää »

Ikävä saunaa - 31.07.2019 13:52

Lauantaina vietettiin valtakunnallista Saunapäivää. Turhempiakin teemapäiviä on, kyllä sauna omansa ansaitsee. Verovaroilla rahoitettu yleisradioyhtiö on oikealla asialla.
Tunnustan: Olen osittain vieroittunut saunasta, olosuhteiden pakosta. Sellaista ei ole asunnossani eikä pienessä taloyhtiössämmekään yhteistä saunaa. Lue lisää »

Orivesi on Euroopassa - 31.05.2019 09:23

Ensimmäiset vaalit, joissa sain äänestää, olivat eurovaalit. En ollut tuolloin juuri nähnyt muuta Eurooppaa kuin osan Suomea, Tallinnan ja Tukholman. Silti tuntui oleelliselta käydä äänestämässä, sillä eka kerta on eka kerta.
EU oli myös tuolloin 19-vuotiaalle maalaiselle ihan normaali asia. Me pian kolmekymppiset emme juuri muista aikaa ennen EU:ta. Meille Suomi on ollut aina osa nyky-Eurooppaa. Lue lisää »

Missä teatterimiehet? - 08.05.2019 21:06

Teattereilla menee nykypäivänä Suomessa melko hyvin. Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2017 lähes puolet naisista oli käynyt teatterissa, kun taas miehistä vajaa kolmannes. Ei ole uutinen, että tyypillisin kulttuurin ja teatterin kuluttaja on keski-ikäinen korkeasti koulutettu nainen. Lue lisää »

Onnen pisaroita - 26.04.2019 15:41

Suomalaiset ovat tutkitusti maailman onnellisinta kansaa. Näin vaalien jälkeen vallankin. Nyt saadaan vihdoin asiat kuntoon. Uudistetaan koko Suomi. Ratkaistaan vuosien kurjuus, ja keskitetään kansa kolmeen kasvukeskukseen. Saavat kaikki viimeinkin palvelut helposti, takuuvarmasti ja nopeasti. Sehän ei ole mahdollista kuin kasvukeskuksissa. Oi ihana elämä! Lue lisää »

Katseet tulevaisuuden kasvuun - 18.04.2019 11:14

Ilmastonmuutos on laittanut toimimaan etenkin nuoria, jopa lakkoilun merkeissä ympäri Suomeakin. Ilmastonmuutokseen reagointi markkinatalouden realiteettien ehdoilla on tärkeää, tosin oppilaita tulisi kannustaa työntekoon ja tekemään itse tekoja ilmastonmuutoksen torjumiseksi. Lakkoilemalla ei yhteiskuntaa eteenpäin rakenneta. Lue lisää »