Anjasta tuli OAS:n levynkansityttö

Anne Kotipuro 08.01.2019 16:45 | Lähetä palautetta artikkelista
Anja Tuokko Oriveden Opiston toistaiseksi viimeisillä kansanmusiikkikursseilla. Arkistokuva.

Sahalahtelainen Anja Tuokko on lapsuudessaan asunut Oriveden Opistolla, sillä hänen isänsä toimi siellä talonmiehenä. Opistolla kansanmusiikkikurssit hyvästeltiin vuosi sitten, mutta Opistolla perustettu Orivesi All Stars, Suomen ja ehkä maailmankin suurin pelimanniorkesteri sen kuin porskuttaa.

Anja soittaa OAS:ssa perkussioita, arkisemmin sanottuna pyykkilautaa ja lusikoita. Hyväntuulinen kuva hänestä pyykkilautaa soittamassa on valittu viikonloppuna Folklandia-risteilyllä julkistettavan OAS:n ensilevyn ”Kaikenmoisia tansseja” kanteen.

OAS:n levystä juttua myös perjantaiaamuna 11.1.  TV1:n aamulähetyksessä 7:n ja 8:n välillä! Paikalla ainakin Antti Järvelä, Jaakko Heinimäki sekä liuta muitakin soittajia.

Reilusti yli sadan pelimannin voimin tehty levy on tietenkin  tuplalevy! Levyn mukana tulee vihkonen, jossa kerrotaan mukavalla otteella kappaleiden taustoista. Levyä saa muun muassa Suomen Kansanmusiikkiliiton verkkokaupasta sekä yhtyeen jäseniltä.

Ylen kanssa yhteistyönä tehty tallenne julkistetaan kansanmusiikkiväen talven ykköstapahtumassa, Folklandia-risteilyllä perjantaina 11. tammikuuta. Toinen levynjulkistuskonsertti järjestetään Oulussa, Tulindbergin salissa 16. maaliskuuta, jolloin Oulussa järjestetään Samuelin Poloneesi, Suomen Kansanmusiikkiliiton vuotuinen suuri pelimannimusiikin juhla.

Tuplalevyltä löytyy yhteensä 41 raitaa, joista osa koostuu useamman kappaleen sikermistä. Nimensä mukaisesti levy sisältää tanssittavaa musiikkia, mutta siltä löytyy kuunneltavaa myös hiljentymisen hetkiin. Albumilta löytyy laaja kirjo mukaansatempaavia suomalaisia, ruotsalaisia, ranskalaisia, italialaisia, ruotsalaisia kuin amerikkalaisiakin perinnemusiikkikappaleita modernein sovituksin. Uusia sävellyksiä on myös mukana useampia. Sovitukset ovat pääosin Antti Järvelän käsialaa.

Levyllä soittaa ja laulaa 112 pelimannia, ja soitinvalikoima ulottuupyykkilaudasta kirkkourkuihin. Äänitykset tehtiin pääosin Oulun Musiikkikeskuksen Tulindbergin salissa heinäkuussa 2018. Kirkkourut äänitettiin Oulun Pyhän Tuomaan kirkossa.

Yhtyeessä mandoliinia soittava Jaakko Heinimäki kuvaa yhtyettä ja levyä näin (ote levynkannesta): ”Orivesi All Stars koostuu enimmäkseen harrastajista. Siksi tämä rytke on niin perin juurin harrasta. Kaikki saavat tulla ja soittaa. Tosissaan vedetään, vaikka ei vakavasti. Tätä musiikkia soitetaan enimmäkseen nahka kananlihalla ja aina sielu loimuten. Me emme ainoastaan soita yhdessä vaan me soimme yhdessä, ja se on kuulkaa mystillinen asia”.

Esikuunteluun toimitukseen saatu levy välittääkin oivallisesti yhdessä soittamisen ja harrastamisen riemua.

Mikä OAS?

Orivesi All Stars eli OAS on periaatteessa kenelle tahansa soittamisen perustaidot omaavalle avoin pelimannikollektiivi, joka on perustettu musiikillisen ilon löytämisen, oppimisen, kokemisen ja jakamisen edistämiseksi. Jäsenten ikähaitari on noin 8–85 vuotta, ja soittajia on käytännössä koko maasta. Lisäksi mukana toiminnassa on pelimanneja muun muassa Saksasta, USA:sta ja jopa Australiasta.

Yhtye on perustettu perinteisillä Oriveden kansanmusiikkikursseilla vuonna 2011. Vetäjinä toimivat Antti Järvelä ja Reetta Kuisma.

Kaikki Orivesi All Starsin toimintaan liittyvä informaatio on löydettävissä kollektiivin kotisivuilta www.orivesiallstars.fi. Sivustolta löytyy tietoa OAS:in taustoista, kursseista ja keikoista, mutta huomattavin kotisivujen sisältö on kuitenkin kaikkien saavutettavissa oleva valtaisa määrä orkesterin toimintaa varten koottua  nuottimateriaalia, opetusvideoita ja -äänityksiä sekä harjoitustallenteita.

(edit: lisätty tietoa levyn kappaleista, äänityksestä ja soittimista, AK 10.1.-19)

 

Lue lisää keskiviikon 9.1. lehdestä!