Aavemetsästäjä kirjoitti kirjan kohtaamisistaan henkien kanssa

Oriveden Sanomat 13.03.2020 09:22 | Lähetä palautetta artikkelista
Kirjailija ja rajatiedon tutkija Mika Nikkilä kävi Juupajoen kirjastossa kertomassa Suomen Aavemetsästäjät -esikoisteoksestaan. Häneltä ilmestyy kesällä toinen kirja, joka jatkaa samasta aihepiiristä. Kuva Anna Weckström.

– Ylöjärven Antaverkan leirikeskuksessa ghost box -laitteesta kuului jotain puhetta. Olin kysynyt, onko täällä tapahtunut joskus jotain todella ikävää. Kuuntelin kohtaa monta kertaa jälkeenpäin enkä saanut selvää, mitä sieltä kuului. Vasta kun keksin soittaa kohdan toisin päin, kuului vastaus selkeästi tavutettuna it–se–mur–ha, Suomen Aavemetsästäjät -kirjaansa esittelevä Mika Nikkilä kertoi Juupajoen kirjastolla perjantaina.

Mika Nikkilä on kiertänyt erilaisissa kohteissa etsimässä todisteita paranormaaleista ilmiöistä yhdessä veljensä Markus Nikkilän kanssa jo seitsemän vuoden ajan. Veljesten perustama Paranormal Investigations Group Finland -tutkimusryhmä käy tutkimassa mahdollisia kummittelevia kohteita ympäri Suomea.

Kohteita on käyty läpi lähes 400, ja takana on monia hämmästyttäviä kokemuksia. Veljekset saavat noin 5–10 pyyntöä viikossa tulla tutkimaan mahdollisia henkimaailman ilmiöitä, mutta Mika korostaa, että yritystoiminnasta ei ole kyse – tämä on puhtaasti harrastus.

Ammatiltaan Mika on rekkakuski, joka on hiljattain saanut myös kirjailijanuran käyntiin. Viime vuonna julkaistiin hänen esikoisteoksensa, joka kertoo vuosien varrella kertyneistä kokemuksista yhteydenotoista henkimaailmaan. Kirja sisältää 26 kohteen tapahtumien kuvauksen. Teoksessa selviää muun muassa, millaista paranormaaleja ilmiöitä oli havaittavissa Mäntän Klubilla marraskuisena iltana vuonna 2016 tai mitä tapahtui Hatanpään kartanossa 2017.

Tie rekkakuskista kirjailijaksi alkoi Mikan päähänpistosta. Idea tuli hänelle keskellä yötä, ja hän tarttui välittömästi toimeen. Basam books -kustantamo innostui ideasta ja antoi Mikalle puoli vuotta aikaa kirjoittamiseen. Kesti kuitenkin kaksi kuukautta, että Mika sai itsensä tietokoneen äärelle. Työtä valvoi herkeämättä Mikan kissa.

– Kissa seuraa minua ihan joka paikkaan, kun olen kotona. Se oli läsnä valvomassa kirjoitustyötä koko prosessin ajan.

Mika itse asuu Valkeakoskella, ja pirkanmaalaisia kohteita onkin takana melko paljon. Juupajoelta tai Orivedeltä ei kuitenkaan vielä ole kertynyt aineistoa. Joku yleisöstä toteaa, että Kallenaution kievari olisi loistava kohde, sillä sieltä on olemassa useita havaintoja paranormaaleista ilmiöistä.

 

Antaverkan leirikeskus Ylöjärvellä. Kuva Hanna Viitanen.

 

Antaverkan leirikeskuksessa Mika ja Markus Nikkilä kokivat hämmästyttäviä hetkiä. Pyyntö lähteä tutkimaan leirikeskusta tuli Ylöjärven kaupungilta. Kuva Hanna Viitanen.

 

Tutkimuksissa veljekset käyttävät laitteita, kuten elektromagneettisen kentän muutoksia mittaavaa emf-mittaria, satunnaisia radiokanavia skannaavaa ghost box -laitetta, joka muodostaa niin sanottua valkoista kohinaa, digisanelinta sekä yö- ja valvontakameroita. Toisinaan reissuilla on mukana myös meedio.

– Ghost boxiin kannattaa suhtautua suurella skeptisyydellä. Olemme kuitenkin saaneet useita selkeitä vastauksia kysymyksiin sen avulla.

Ghost boxista kuuluu toki ääniä radiokanavilta, joita se skannaa. Kovaääninen kohina myös mahdollistaa sen, että saattaa kuvitella kuulevansa vastauksia kysymyksiin. Siksi Mika tekee istuntojen jälkeen hyvin huolellista analyysia kaikesta, mitä laitteesta on kuulunut. Selkein todiste laitteen toiminnasta on Mikan mielestä juuri Antaverkan leirikeskuksesta saatu tallenne.

Lähes kaikista kohteista löytyy videokoosteet veljesten YouTube-kanavalla. Mika kehottaa katsomaan videoita kuulokkeet korvilla, jotta ghost boxin välityksellä kohinan läpi tulevista äänistä saisi paremmin selvää.

Emf-mittari on tärkeä laite tutkimuksissa. Sen uskotaan reagoivan henkien läheisyyteen, koska henget ovat Mikan mukaan energiaa. Erityisesti sähköttömissä kohteissa laite on tärkeässä roolissa. Sanelimeen on tarkoitus saada tallennettua esimerkiksi kuiskauksia, joita Mikan mukaan silloin tällöin tallentuu.

Istunnot toimivat yleensä ghost boxin avulla. Mika ja Markus esittävät kysymyksiä, joihin toivovat saavansa vastauksia boxin välityksellä. Työ vaatii huolellisuutta ja kunnioitusta ja Mika painottaa, ettei ilmiöitä pidä lähteä tutkimaan kevyellä asenteella.

– Emme mene mihinkään räyhäämään, vaan istunnot tehdään suurella kunnioituksella henkimaailmaa kohtaan. Kysymme myös sellaisia kysymyksiä, että niihin saadut vastaukset sulkevat pois sattuman mahdollisuuden.

 

Emf-mittari reagoi sähkömagneettisen kentän muutoksiin. Koska henkien uskotaan olevan energiaa, mittari on tärkeä laite paranormaalien ilmiöiden tutkimuksessa. Kuva Hanna Viitanen.

 

Ghost box. Kuva Hanna Viitanen.

 

Hurjia kokemuksia on takana monia, mutta parhaiten mieleen ovat jääneet Kytäjän kartano, Lapinlahden mielisairaala sekä kalmiston päälle rakennettu vanha kartano Valkeakoskella. Valkeakosken kartano oli ensimmäisiä kohteita, ja siellä Mikalta lähti kirjaimellisesti jalat alta.

– Olin juuri poistumassa kartanosta, ja seuraava muistikuva on, kun olen portaiden alapäässä vatsallani laitteet levinneinä ympärilleni. Silloin tuli kiire lähteä.

Lapinlahden mielisairaalassa Mika oli yksin käytävällä, kun hän kuuli jonkun sanovan suoraan hänen korvaansa hyvin uhkaavan käskyn, jota Mika ei tohtinut toistaa kirjailijavierailullaan.

Kytäjän kartanon vierailua ei löydy YouTubesta, koska kartanon omistaja ei halunnut videomateriaalia nettiin. Huonossa kunnossa olevassa rakennuksessa Mika tunsi, kuinka joku tarrasi hänen jalkaansa. Samalla reissulla hän myös sai mahdollisesti yhteyden kartanossa asuneeseen murhaajaan.

Vaikka uhkaavia ja pelottavia kokemuksia on ollut, ovat henget suurimmaksi osaksi Mikan mukaan hyväntahtoisia. Alun perin aavejahtiin motivoi kiinnostus kuolemanjälkeiseen elämään. Mikalla itsellään ei ollut aiemmin kokemuksia henkimaailmasta, mutta nyt usko paranormaaliin on vahva.

– Ymmärrän kyllä kaikki kannat. Tämä aihe herättää paljon mielipiteitä. Olen kuitenkin sitä mieltä, että kun ei loukkaa tekemisillään ketään, täytyy tehdä sitä, mitä haluaa. Toiset hiihtävät, me teemme tämmöistä.

 

Teksti Anna Weckström.