50 vuotta sitten: Fortuna nousi maakuntasarjaan

Jaana Ala-Lahti 20.03.2020 08:54 | Lähetä palautetta artikkelista
Fortunan joukkue "perhekuvassa" ratkaisuottelun jälkeen.

Kysyimme Fortunan puheenjohtajalta P. J. Mattilalta, että ”miltäs nyt tuntuu”. Hän sanoi, että hyvältä tuntuu, vaikka ratkaisuottelusta jäikin hiukan paha maku suuhun. Jääkiekkoilulle ja urheilulle oli onneksi, että nousija oli Fortuna, jonka pojat olivat herrasmiehiä verrattuna siihen rähinöivään tamperelaisjoukkoon, joka oli pahin kilpailija.

Ottelun tuoksinassa on pidettävä hermot kurissa; samoin nyt voiton huumassa. Tavoitteet on asetettu korkealle. Ensi vuonna ei puhuta sarjassa säilymisestä, vaan siitä, että noustaan samantien Suomen sarjaan. Olisi järjevää saada aikaan Oriveden seudun jääkiekkoalianssi, jossa olisivat mukana Fortunan lisäksi Korkeakosken ja Länkipohjan vireästi toimivat jääkiekkoharrastajat. Tältä pohjalta voitaisiin tähdätä kuinka korkealle hyvänsä.

Sarjavoitajille annettakoon täysi tunnustus. Tätä voittoakin mukavampi ajatus on tavattoman voimaksi juniorityö samoin kuin se, että jääkiekkoa harrastetaan tällä täysin puolueettomasti, t.s. osataan pitää urheilu urheiluna. Nämä kaksi seikkaa ovat sellaisia, että ne antavat aiheen uskoa tulevaisuuteen.

Fortunan joukkue ”perhekuvassa” ratkaisuottelun jälkeen.

Fortunan joukkue lähikuvassa

Tauno Pihlman, ”Tane”: Maalivahti, aloitti jääkiekon pelaamisen vasta tällä kaudella. Kesällä jalkapallomaalivahtina. Pelaa myös lentopalloa Ponnistuksen joukkueessa.

Raimo Lammi, ”Kallio”: Maalivahti, pelannut maalissa jo useita vuosia, potkii kesällä myös jalkapalloa, ”ukkomies”.

Antti Alenius, ”Asseri”: Puolustaja, joukueen pelaava valmentaja ja kapteeni. Pelasi viime kautena Tapparan mestaruussarjan joukkueessa, pelannut myös nuorten maajoukkueessa. Hymyilevä pankkiiri KOP:stä.

Mikko Paavola, ”Holger”: Puolustaja, kentällä rauhoittavasti pelaava, mutta ”siviilissä” vilkkaasti liikkuva huuliveikko. Partakin on pojalle jo päässyt kasvamaan.

Pekka Lastunen: Puolustaja. Uhrautuva pelaaja, joka on lauantaisin varsin suosittu Taxi-kuski.

Juhani Kivimaa, ”Janne”: Puolustaja. Joukueen Nestori. Pelaa myös jalkapalloa. Huom! Poikamies, tavatavissa usein BP:n baarissa.

Osmo Kopra, ”Onni”: Puolustaja. Isoista pelihousuista uuden lempinimensä saanut entinen ”Senaattori”.

Mikko Tanninen, ”Pastori”: Hyökkääjä. Pelaa myös jalkapalloa. Teki Pirkaklassa talven ”limulla” maalin ja esitti yleisölle ”Pastorimaisen” riemun. Tämän jälkeen tunnettu myös nimellä ”Naru”.

Risto Viherma, ”Kike”: Hyökkääjä. Tämän talven vastustajien maalivahtien kauhu. Auton merkki on Mini, mutta niin on mieskin. Teot kentällä eivät silti jää pieniksi. Suosittu Disco-isäntä.

Jyri Valtakoski, ”Pyni”: Hyökääjä. Joukkueen tämän kauden kolhituin pelaaja, mutta on sentään saanut tänä vuonna pitää hampaansa. Taklaa isoakin miestä rajusti.

Antti Hietaniemi, ”Kalle”: Hyökkääjä. ”Pikku-Kalle” oli kotiyleisön suuri suosikki. Joukkueen taistelija. Kisa-Urhojen kovan jalkapallojoukkueen pelaaja.

Tapio Hietaniemi, ”Tapsa”: Hyökkääjä. Kallen vanhempi velipoika. Jalkapallomies Korkeakoskelta. Harjoittelua on häirinnyt ”tulensammutuskurssit” Helsingissä.

Jaakko Valtakoski, ”Jaska”: Hyökkääjä. Merkonomi, joka myy kaljaa lauantaisin Kopinkulmassa. Ahkera harjoittelija.

Erkki Oksanen, ”Eikka”: Hyökkääjä. Paikkakunnan ”pasilliasioita” kurissa pitävä terveystarkastaja.

Timo Karonen, ”Seppo”: Hyökkääjä. Kuinkahan olisi käynyt ”jääkiekkostadionin” jäädytyshommat ilman ”Seppoa”. Kovan kunnon salaisuus, harjoittelu.

Rauno Bremer: Hyökkääjä. Tampereella asuva Fortunan pelaaja. Paljonkohan kului pojalta ensaa harrastuksensa vuoksi.

Jussi Rantanen: Hyökkääjä. Joukkueen kuopus. Nappulaliigan touhumiehiä. Jääkiekkostadionin ”koppipoliisi”.

Jukka Kopra, ”Räihä”: Hyökkääjä. Rämäkkä pelaaja. Ahkera harjoittelija. Huomasi leikata tukkansa kesken pelikauden.

Pelaajapörssin kolme parasta: Tanninen (vas.), Viherma ja Valtakoski.

Fortunan parhaat pistemiehet

Oriveden Sanomien lahjoittaman palkinnon Fortunan parhaalle pistemiehelle voitti Risto Viherma. Muutenkin koko ykkösketju kunnostautui, sillä kaksi seuraavaa sijaa meni sen nimiin. Puolustajien panos oli myös vahva. Neljänneksi tuli Alenius ja viidenneksi Paavola.

Lopulliset tulokset: 1. R. Viherma 14 + 7 = 21, 2. M. Tanninen 11 + 8 = 19, 3. J. Valtakoski 9 + 8 = 17, 4. A. Alenius 8 + 7 = 15, 5. M. Paavola 7 + 3 = 10, 6. A. Hietaniemi 6 + 2 = 8.

 

Juttu on julkaistu Oriveden Sanomissa 12.3.1970. Juttu julkaistaan uudestaan juuri sellaisena kuin se on 50 vuotta sitten lehdessä ollut.