Orivesi All Stars on Suomen suurin kansanmusiikkiyhtye

Kirjoittanut  Veli-Jussi Lietsala
Orivesi All Starsin keikalla Kaustisilla oli samaan aikaan kuutisenkymmentä soittajaa lauteilla ja loput lattialla. Orivesi All Starsin keikalla Kaustisilla oli samaan aikaan kuutisenkymmentä soittajaa lauteilla ja loput lattialla.
Orivesi
18.07.2013 13:30

Oriveden Opisto ja myös Orivesi saivat runsaasti hienoa mainosta juuri päättyneillä Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla. Festareilla esiintynyt Orivesi All Stars on Suomen suurin kansanmusiikkiyhtye.

Juhlien taiteellisen tuotannon toinen vastuunkantaja, musiikin ahkera ja innoittava työmuurahainen Antti Järvelä on ollut muutaman vuoden Orivedellä Joulun välipäivinä pidettävien kansanmusiikkikurssien pelimanniryhmän vetäjänä. Hän perusti kurssilaisille Orivesi All Stars-kansanmusiikkiyhtyeen, jossa on nyt yli sata jäsentä.

Kaustisellakin keikoilla oli kerralla noin kuusikymmentä soittajaa lauteilla, ja loput lattialla. Yhtye on sekä Suomen suurin että soivin. Yleisö ja tanssijat saavat nauttia monipuolisesta soitosta, kulkevista ja kauniista melodioista.
Soittajille soiton kokeminen on myös väkevä elämys, olla suuressa orkesterissa ja saada olla vahvasti soivan musiikin pauhun sisällä.

OAS on sinänsä avoin kaikille soittajille, jotka opettelevat yhtyeen soittamat kappaleet. Orivesi All Stars-nimellä löytyy Facebook-sivut, jossa on kappaleista videot sekä linkit nuotteihin. Mukaan voi tulla, kun osaa soittaa kappaleet, vaikka ei olisi Oriveden kansanmusiikkikursseilla ollutkaan, mutta kannattaa varautua siihen, että seuraaville kursseille jo tekee mieli tulla mukaan. Meitä orivesiläisiä kursseillakin mukana olleita yhtyeessä on kolme.

Festivaalit onnistuivat hyvin

Kaustisen tämän vuoden festivaalit menivät hyvin, niin kuin edellisetkin. Koko viikon oli aurinkoista ja yleisöäkin kävi enemmän kuin viimevuonna.
Täytyy ihaillen kiittää ja arvostaa paikallisten ihmisten työtä ja sitoutumista. Koko rulianssi pyörii käytännössä talkoolaisten varassa. Meitä pelimanneja ja tanssijoita oli paikalla yli kolme tuhatta.  Kaikki mekin teimme osuutemme juhlille talkootyönä.

On ilo saada olla mukana tekemässä erästä maailman merkittävintä kansanmusiikkijuhlaa. Kaustinen on ollut mallina useille muiden maiden uusimmille juhlille.

Suuri huuliharppukonsertti

Omakohtaisesti soittojen lisäksi sain ilon olla mukana järjestelypuolellakin tekemässä Kaustisen historian ensimmäistä pelimannien suurta huuliharppukonserttia. Huuliharppu oli sotien jälkeen toimiva peli nurkkatansseissa, joita järjestettiin tanssikiellosta huolimatta. Soittimet sai taskuun, jos virkavalta sattui paikalle.

Niiltä ajoilta huuliharpunsoitossa kehittyi niin sanottu kielibasso, jossa soittaja rytmittää soittoa kielellä ja puhaltaa melodian suupielellä. Konsertissa oli viisi mestaripelimannia, joista yksi oli maailmanmestari. Laaja arsenaali erilaisia huuliharppuja, ryhdikkäitä soittajia ja monipuolinen ohjelmisto.

Tässä saattoi olla lähtölaukaus uusien huuliharppuyhtyeiden laajemmalle esiintulolle Suomessa.

Tähän jää koukkuun

Pelimannilla viikko Kaustisella menee tavattoman nopeasti. Keikkoja duollamme Pessillä ja Juntilla oli parisen kymmentä ja muut soitot päälle. On joutohetkellä ilo istahtaa jonkun haitaristin viereen, ottaa mandoliini polvelle ja kysäistä, että lähteekö siitä pelistä jokunen vanha venäläinen valssi. Ja aina lähtee.

Kohta siinä on muitakin soittajia, joku jää kuulolle ja jotkut laittavat tanssiksi. Välillä joku tulee kysymään, että ehtisikö komppamaan, kun heiltä on kitaristi häviksissä. Toki sitä ehtii.

Siinä se aika ja juttukin lentää. Tällaiseen sitä jää ihminen koukkuun, niin kuin on käynyt lentopallonkin kanssa.

Viimeksi muutettu 18.07.2013 13:38